Rudele si "locotenentii" lui Ion Balint, zis Nutu Camataru considerat capul unei retele de crima organizata, au agresat ieri ziaristii prezenti la Curtea de Apel Bucuresti, unde ar fi trebuit sa se dezbata legalitatea mandatului de arestare emis presupusului infractor. Nutu Camataru a comparut dimineata in fata judecatorilor Curtii alaturi de 12 dintre complicii sai.

Acestia contestasera legalitatea ordonantelor de arestare care le-au fost emise in 23 iulie a.c., de Tribunalul Bucuresti, sub acuzatiile de proxenetism, trafic de fiinte umane, santaj, talharie si inselaciune.

Inainte de inceperea dezbaterilor, unul dintre cameramanii postului Realitatea TV a incercat sa-l filmeze pe Ion Balint (aflat in boxa acuzatilor), dar acesta le-a strigat rudelor sale care se gaseau in sala sa-l scoata pe hol. Mama lui Ion Balint a inceput sa tipe ca din gura de sarpe, iar "gealatii" care o insoteau s-au napustit asupra ziaristului si l-au lovit.

Agresorii au scos la vedere ostentativ si cutite, dar politistii care asigurau paza completului de judecata n-au avut nici o reactie. Singurul care a luat masuri impotriva "locotenentilor" lui Nutu Camataru a fost presedintele instantei, magistratul Dan Lupascu.

Acesta i-a amenintat ca-i va amenda si a dispus o ancheta interna si, totodata, masuri speciale de securitate pentru judecarea in liniste a dosarelor unor infractori periculosi.

Acuzatiile impotriva "Camatarilor"

Altfel, avocatii celor 13 acuzati facusera recurs impotriva masurii arestarii clientilor lor, contestatie care ar fi trebuit sa se judece ieri.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, insa, pentru 5 august, dezbaterile in acest caz, intrucat dosarul privind documentele acuzatoare la adresa celor 13 nu a fost inaintat instantei, iar avocatii au invocat faptul ca nu au avut acces la aceste acte, asa incat nu si-ar fi putut pregati apararea.

Grupul celor 13 a fost monitorizat de procurori, ofiteri de informatii, jandarmi, ofiteri ai politiei de frontiera care urmaresc o vasta retea de crima organizata. Multi membri ai acestei retele se afla deja in arest.

Anchetatorii au constatat ca, in perioada 2002-2004, Ion Balint - cunoscut in lumea interlopa sub numele de Nutu Camataru - "a initiat, constituit si sprijinit un grup infractional organizat, care a actionat in mod coordonat in scopul comiterii de infractiuni, pentru a obtine beneficii financiare sau alte foloase materiale", informeaza Ministerul Public.

In cadrul acestei retele, "Ion Balint a ocupat rolul principal in coordonarea activitatilor infractionale desfasurate de cei mai importanti colaboratori ai sai", respectiv fratele sau, Vasile Balint - zis Sile Camataru, Ion Lungu - zis Ionica, Cristian Gheorghe - zis Masca si Silviu Dudita - zis Fluturica (toti acestia fiind arestati pentru comiterea unor fapte cu violenta ori pentru

inselaciune cu consecinte deosebit de grave). In aceasta grupare a avut un rol si sotia lui Nutu Camataru, Georgeta Popa, sustin anchetatorii.

Potrivit procurorilor, gruparea avea ca principale preocupari acordarea de imprumuturi cu dobanda (camatarie), actiunile de recuperare de datorii reale sau pretinse - prin sechestrare, lovire sau santaj - precum si pretinderea de taxe de protectie sau "asa-zise amenzi" de la diferite persoane.

Fiecare membru al retelei coordona cate o structura proprie, formata din simpli executanti, mai afirma anchetatorii.

In noaptea de 22 spre 23 iulie, au fost audiati Ion Balint, Costel Urzica, Sile Stan, Adrian Lia, Pompiliu Moldovan, Nelu Balaban si Georgeta Popa, ei fiind arestati si pusi sub invinuire pentru comiterea infractiunilor de crima organizata, proxenetism si trafic de fiinte umane, santaj, talharie si inselaciune. A doua zi, a fost arestat si Laurentiu Roman.

De asemenea, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare, in lipsa, pe numele Angelei Stoica si Cristinei Tais, care s-ar sustrage anchetei.