Directorul Colegiului Universitar de Institutori „Petre Andrei“ Iasi a fost trimis in judecata de Serviciul Teritorial Ploiesti al Parchetului National Anticoruptie, fiind acuzat ca a cerut bani pentru protocol in valoare de peste 130 de milioane de lei.

In perioada aprilie-iunie 2002, anterior sustinerii examenului de absolvire de catre studentii promotiei anului respectiv de la Centrul de Studii Buzau, George Neamtu, director al Colegiului, a pretins, in mod repetat, suma totala de 214.500.000 lei, primind efectiv peste 131.000.

000 lei de la mai multi studenti, carora le-a promis ca poate interveni pe langa membrii Comisiei de examinare in vederea facilitarii promovarii examenului de absolvire.

Din probele administrate in cauza rezulta ca, la intalnirile pe care le-a avut cu studentii carora le era coordonator la lucrarea de absolvire, precum si la intrunirile premergatoare examenului final, inculpatul a pretins suma de 1.500.

000 lei drept „protocol“ pentru Comisia de examinare, dand asigurari ca, in schimbul banilor, membrii comisiei vor fi mai indulgenti la supravegherea probei scrise si la corectarea lucrarilor.

Marea majoritate a candidatilor inscrisi la examenul de absolvire de la Centrul de Studii Buzau au perceput pretentiile cadrului didactic ca pe o garantie la reusita examenului, intelegand ca - in schimbul sumei avansate - Comisia de examinare va fi „sensibilizata, indulgenta, multumita, intelegatoare“, iar in timpul examenului studentii se vor putea „inspira, copia si promova

in totalitate“. In plus, inculpatul i-a avertizat pe studenti ca, in cazul in care nu vor contribui la constituirea „fondului de protocol“ solicitat, vor fi plasati la examenul de absolvire in sali speciale, in care supravegherea din partea comisiei va fi drastica, tratamentul fiind diferit de cel al studentilor care vor plati cate 1.500.000 lei.

Directorul a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta in forma continuata.