Preturile petrolului din SUA au atins noi cotatii record, peste 44 dolari/baril, in sedinta bursiera de ieri, in conditiile in care presedintele OPEC a afirmat ca organizatia nu poate interveni deocamdata pentru a calma ascensiunea preturilor, transmite Mediafax.

Pretul titeiului de referinta din SUA a urcat cu 41 centi, la 44,23 dolari/baril, un nou maxim de la lansarea contractelor futures pe titei la bursa de marfuri din New York, in 1983. Titeiul Brent a avansat cu 21 centi, la 40,18 dolari/baril.

Presedintele OPEC, indonezianul Purnomo Yusgiantoro, a declarat ca producatorii din organizatie nu dispun de cantitati suplimentare de titei pe care sa le livreze imediat pe piata mondiala, pentru a diminua preturile.

Referindu-se la ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, presedintele OPEC a indicat ca acesta a avansat posibilitatea unei majorari a productiei Arabiei Saudite, dar care nu poate fi realizata imediat.

Luni, preturile petrolului atinsesera un alt maxim pentru ultimii 21 de ani, apropiindu-se de 44 dolari/baril, dupa ce SUA au ridicat nivelul de alerta terorista din cauza unui posibil atac Al-Queda asupra unor institutii financiare.

Dealerii au apreciat ca ridicarea nivelului alertei impulsioneaza piata, deja ingrijorata de posibilitatea sabotarii infrastructurii petroliere din Orientul Mijlociu intr-un moment in care producatorii pompeaza petrol aproape la intreaga capacitate pentru a acoperi cererea in crestere.

Reamintim, Washingtonul a anuntat, duminica, ca exista informatii referitoare la un posibil atac al-Qaida asupra Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, asupra bursei de valori din New York si a altor institutii financiare, precum Citigroup si Prudential Financial.

Tot luni, ministrul algerian al Petrolului, Chakib Khelil, a afirmat ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a facut tot ce i-a stat in putinta sa opreasca cursa preturilor din acest an. "OPEC nu poate face nimic", a spus Khelil.

Petrolul american s-a scumpit cu peste 14 dolari (49%) de la finalul lui 2003, pe fundalul temerilor ca accelerarea cererii globale nu poate fi egalata de cresterea ofertei, mai ales in contextul problemelor din Irak si a celor mai recente cu grupul rus Iukos.

OPEC a decis sa creasca plafonul productiei de titei cu 2,5 milioane barili pe zi de la 1 august. La ultima conferinta s-a decis cresterea plafonului, cu exceptia Irakului, la 25,5 milioane de barili pe zi, incepand cu 1 iulie, si la 26 milioane barili pe zi, incepand cu 1 august. OPEC a majorat cota de productie in incercarea de a stabiliza pretul petrolului.

Statele importatoare au cerut grupului tarilor producatoare de petrol sa ridice productia, pentru a atenua efectele pe care pretul ridicat al petrolului le are asupra cresterii economice.