Pentru aceasta, pot fi distruse culturile de pe terenuri, pot fi limitate alte activitati in zona de siguranta, iar companiile au dreptul de construi pe aceste terenuri cladiri si sa instaleze utilaje.

Ocuparea terenurilor este gratuita ori de cate ori este nevoie. Companiile ce activeaza in domeniul gazelor au dreptul, conform noii legi, sa depoziteze materiale, sa construiasca birouri sau locuinte de santier, sa afecteze culturi si chiar sa opreasca activitati ale proprietarului terenului respectiv.

Numai in cazul in care sunt afectate bunuri de pe terenurile invecinate firmele cu activitate in domeniul gazelor vor fi obligate la despagubiri. De asemenea in zona de siguranta, stabilita de specialistii companiei, realizarea unor constructii sau efectuarea altor activitati pot fi interzise.

Utilizarea gratuita a terenurilor, fara ca proprietarii acestora sa fie expropriati sau despagubiti, ar putea face ca acestia sa dea in judecata statul sau companiile. Alte firme private, ca acelea de telefonie mobila, platesc chirie sau cumpara terenurile pe care se amplaseaza diverse constructii de infrastructura a retelei celulare.

Proprietarii terenurilor ce vor intra sub incidenta Legii gazelor se vor trezi insa in situatia de a nu se putea folosi de acestea. Prin noua lege, autoritatile par sa incerce sa atraga spre Romania marii investitori in domeniul gazelor. Insa pretul pentru ca investitia in domeniul gazelor sa devina interesanta pare sa fie ignorarea drepturilor de proprietate.

Pentru a-si respecta declaratiile de intentie privind privatizarea domeniului energetic, autoritatile incearca sa reduca eventualele probleme ridicate la negocieri de cei care s-au aratat interesati sa participe la privatizare. Precedentul exista in cazul Petrom.

Terenurile confiscate de stat pe care fosta Societate Nationala a Petrolului desfasura activitati sunt obiectul a numeroase litigii cu fostii proprietari. Una dintre conditiile impuse de OMV la cumpararea Petrom este preluarea doar a terenurilor a caror situatie juridica este clara.