Reportajul Televiziunii publice britanice, difuzat ieri, a furnizat cateva probe de coruptie printre membrii CIO, jurnalistii care au realizat ancheta obtinand promisiunea, in schimbul banilor, a 54 dintre cele 124 de voturi pentru ca Londra sa gazduiasca Jocurile.

Jurnalistii de la Panorama, program de investigatii al BBC 1, s-au prezentat in fata agentilor ca apartinand unei organizatii numite New London Ventures, ce reprezinta interesele oamenilor de afaceri britanici care doresc organizarea de capitala Regatului Unit, in detrimentul celorlalte patru candidate (Paris, Madrid, New York si Moscova) a JO 2012.

Goran Takaci, un agent din Belgrad, le-a promis pana la 20 de voturi in favoarea Londrei, in schimbul a mai multe milioane de euro, el spunand astfel in inregistrare: „Totul este o chestiune de bani. Bani lichizi, bineinteles“. O alta persoana influenta, Gabor Komyathy, din Budapesta, a promis la randul sau 20 de voturi, insa pentru fiecare dintre ele trebuie sa se plateasca 200.

000 de euro. Al treilea agent a avansat 14 voturi, de asemenea, contra cost.

Jurnalistii de la Panorama, care au sustinut in fata celor cu care au vorbit ca actiunea lor de sustinere a Londrei este un act independent, care nu implica oficialitatile, s-au intalnit si cu un membru al CIO, Ivan Slavkov, presedintele Comitetului Olimpic Bulgar, care, la randul sau, a recunoscut ca voturile pot fi cumparate.

Intrebat daca alti membri ai CIO sunt „interesati“ de o asemenea candidatura, acesta a raspuns: „Unii sunt oameni de afaceri si, sigur, sunt interesati. Da, ei vor favoruri“, a subliniat el, explicand ca sunt si membri CIO care pun sportul pe prim-plan.

Aflat la Sofia cand a auzit ca numele sau este vehiculat in aceasta afacere, Slavkov a negat ca s-ar fi intalnit cu jurnalistii de la BBC: „Nu am promis nimanui sustinerea candidaturii Londrei“. Cu toate acestea, Comisia de etica din cadrul CIO a anuntat declansarea unei anchete privitoare la presupusele tentative de coruptie, mai ales ca in acest for exista precedente.

Cel mai scandalos a fost in jurul organizarii JO de iarna din 2002, atribuite orasului american Salt Lake City, cand sase membri CIO au fost exclusi din comitet, alti patru au demisionat, iar zece au primit avertismente. De remarcat ca mai multi agenti contactati de Panorama au profitat si de pe urma candidaturii Salt Lake City. Alegerea gazdei JO 2012 se va face pe 6 iulie 2005, in Singapore.