De asemenea, nici fuziunea dintre Rafo si Carom nu a primit acordul AVAS, dupa ce in sfarsit proprietarii societatilor au facut o notificare catre AVAS in acest sens.

Asadar, in fata autoritatilor, Corneliu Iacobov este proprietarul RAFO, desi anul trecut a transferat rafinaria necunoscutei firme Balkan Petroleum printr-o cesiune a datoriilor RAFO de catre Imperial Oil (cea care cumparase initial rafinaria) catre Balkan, firma in spatele careia s-a dovedit a fi Frank Timis, cautatorul de aur de la Rosia Montana.

Oricum, dupa cum s-a dovedit de-a lungul timpului, Iacobov a fost intotdeauna in spatele afacerii. RAFO, cumparata de el cu 1,5 milioane de dolari, a ajuns acum sa aiba datorii catre stat de 7.600 de miliarde. Si catre Petrom are de dat alte 1.500 - titei contractat, dar neplatit.

Mai bine mai tarziu...

Atitudinea AVAS nu-i mai lasa loc lui Iacobov pentru alte "afaceri" la RAFO, cel putin teoretic. Amintim ca rafinaria este in reorganizare judiciara, lucru cerut de Ministerul Finantelor.

Reorganizare care, potrivit planului celor de la BKP, inseamna conversia datoriilor in actiuni ale statului. Lucru recunoscut chiar de administratorul judiciar ("intamplator" tot o firma din Bacau) drept singura solutie a rafinariei. Si nu numai a ei.

Potrivit planului lui Iacobov (pomenit de acesta dupa ce a renuntat, de ochii lumii, la RAFO), RAFO urma sa fuzioneze cu Caromul lui Tender (al doilea datornic al statului, cu 5.700 de miliarde), iar datoriile sa fie convertite in actiuni ale statului.

Asadar, ambele societati urmau sa fie curatate si pregatite pentru noi "afaceri". insa, ca si ministrul Finantelor acum trei zile (care a spus ca nu converteste datoriile), nici Ursache nu este de acord cu fuziunea.

Contractul poate fi reziliat

Ursache si-a exprimat pozitia dupa ce fostul ministru al Privatizarii Ovidiu Musetescu (cel care a catalogat RAFO drept "o privatizare de succes" dupa ce a vandut rafinaria) a spus tot timpul ca statul nu este interesat de ce se intampla cu RAFO daca isi primeste banii pe actiuni.

Tot el a spus ca nu vede nici un impediment in schimbarea proprietarului RAFO, actiune despre care nici macar nu era necesar ca statul sa fie informat. insa ieri Ursache a mai vazut o problema in privatizarea RAFO, unde, potrivit contractului, mai sunt de realizat investitii de 84 de milioane de dolari in urmatorii doi ani si jumatate.

Reamintim ca rafinaria a avut pierderi de 160 de milioane de euro anul trecut. Ursache a spus ca privatizarea poate fi reziliata daca nu se investesc acesti bani, dar ca totusi aceasta ar fi ultima solutie.