Cu putin dupa ora 16.00, Carmen Paunescu si fiica acesteia au parasit spitalul din Craiova pe o usa laturalnica, departe de ochii ziaristilor. Acest lucru a fost confirmat de catre directorul interimar al unitatii medicale, dr. Sorin Costel Didu, care a spus ca “externarea s-a facut la solicitarea doamnei Paunescu. M-a luat si pe mine prin surprindere acest lucru.

Doamna Paunescu si fiica sa au plecat cu o masina personala spre Bucuresti, unde Carmen Paunescu va fi internata intr-o clinica. Cit despre sosirea domnului senator, va pot spune ca nu a venit aici pina acum”.

Conform unor surse din rindul cadrelor medicale, tot ieri era asteptat sa soseasca la spital si senatorul Adrian Paunescu. Mai devreme, acesta fusese vazut in comuna in care au locuit parintii, Barca. “Am auzit si eu ca a fost pe-acasa. M-am dus si eu pe acolo din curiozitate, iar vecinii lui mi-au confirmat ca a fost vazut intrind in curte”, ne-a declarat un satean din Barca.

Ordin ministerial aplicat tirziu

Conducerea Directiei de Sanatate Publica Dolj a motivat ieri embargoul impus ziaristilor, spunind ca masura face parte dintr-un ordin ministerial conform caruia reprezentantii mass-media pot intra in spital numai insotiti de directiune si dupa ce, in prealabil, a fost stabilita o intilnire.

Desi ordinul a fost primit de DSP Dolj pe 27 iulie, el a fost pus in practica imediat dupa ce in Spitalul Judetean de Urgenta Craiova au fost internate Carmen si Ana-Maria Paunescu, sotia, respectiv fiica senatorului PSD. “Puteti intra in spital doar cu acordul directorului general al unitatii medicale sau daca sinteti insotiti de purtatorul de cuvint.

Mai exista posibilitatea sa veniti in timpul orelor de vizita, insa trebuie sa aveti acordul pacientului”, a declarat Eugen Magla, director DSP Dolj. Deoarece directorul general al Spitalului Judetean de Urgenta Craiova, dr. Florin Petrescu, este in concediu de odihna, la cirma unitatii medicale a ramas dr. Sorin Costel Didu, noul purtator de cuvint al institutiei.

Acesta afirma ca presa are acces liber in spital. “Eu nu am dat un asemenea ordin. Aveti voie in spital, dar atunci cind vreti sa vorbiti cu pacientii trebuie sa aveti acordul scris al acestora sau al apartinatorilor. Mi se pare normal sa stim si noi ce cazuri va intereseaza si va putem indruma.

Vom stabili pentru fiecare zi o anumita ora cind puteti veni la spital pentru a va lua informatiile care va intereseaza, iar atunci cind sint cazuri de urgenta va interesati la medicul de garda”, a precizat dr. Sorin Costel Didu.

Medici romano-americani sar in ajutorul Silviei Burlan

Situatia dramatica in care se afla Silvia Burlan (15 ani), singura supravietuitoare din familia care a cazut victima accidentului provocat de Carmen Paunescu, i-a impresionat pe multi cititori ai “Evenimentului zilei”. Unii dintre ei, oameni cu suflet mare, au decis sa-i sara fetei in ajutor.

Citiva medici romani stabiliti in SUA au solicitat ziarului nostru sprijin pentru a putea intra in contact cu Silvia Burlan. Iata continutul mesajului receptionat ieri pe Internet (www.evz.ro): “Sintem un grup de medici romani, cetateni americani, socati de tragedia acestui copil de 15 ani.

Am dori date suplimentare legate de Silvia Burlan (cum poate fi contactata, numele unei rude apropiate. De asemenea, numele unui medic din spitalul craiovean dispus sa ne furnizeze informatii legate de starea de sanatate a fetitei). Rugam trimiteti eventuale informatii la adresa de e-mail: maimaria@yahoo.com. Multumim anticipat: Andreea Kennedy, USA”.

Le-am pus la dispozitie romanilor de peste Ocean informatiile solicitate, cu speranta ca o vor ajuta pe tinara ramasa si fara parinti, si fara sora, si avind o sanatate precara.

Dosarul accidentului din 1994 a fost distrus

Reprezentantii IPJ Dolj sustin ca date suplimentare despre accidentul facut de Carmen Paunescu in 1994 nu pot fi furnizate pentru ca... dosarul a fost distrus! “Nu va putem oferi date despre accident. Arhiva se tine doi ani la Biroul Politie Rutiera, apoi cinci ani la arhiva IPJ-ului.

Dupa acesti sapte ani, documentele se distrug”, ne-a declarat inspectorul de politie Florentina Popescu, purtator de cuvint al IPJ Dolj. (I.S.)

Marturie despre inceputurile cuplului Paunescu: "Carmen Antal a intrat direct “in fata”"

Pentru a intelege mai bine cine este Carmen Paunescu, vom face o incursiune in istoria Cenaclului “Flacara”. Si nu prin povesti spuse pe la colturi, ci prin intermediul marturiei unui artist care a facut parte din Cenaclu in anii '70-’80. Un martor ocular care a vorbit cu conditia sa nu-i facem publica identitatea.

“Se intimpla in prima parte a anilor ‘80. Carmen Antal era una dintre multele fete de liceu racolate de Adrian Paunescu prin intermediul Cenaclului “Flacara”. Cenaclul mergea prin orasele si comunele patriei, sustinind spectacole la case de cultura, camine culturale si pe stadioane. Selectia o faceau artisti precum Vasile Seicaru, Stefan Hrusca sau Ducu Bertzi.

In faza finala aparea si Paunescu, care hotara: aia ramine, aia nu; ala da, ala nu!

Pe Carmen Antal “a descoperit-o” in zona Deva. Era frumusica, satena cu ochi albastri, dar nu prea stia sa cinte. In cenaclu se ridea copios pe seama vocii ei - fireste, pe ascuns, sa nu auda “protectorul”, pentru ca, intre timp, Carmen Antal intrase in gratiile lui Paunescu si, cum era obiceiul, si in patul lui”.

Deschizatoare de drum: Adam Erszebet

Povestitorul face o paranteza pentru a explica de ce o “Antal” si nu o - sa zicem - “Popescu”. “Paunescu era purtatorul de mesaj al partidului. Avea o strategie de activist PCR: promova artisti de etnie maghiara pentru a arata lumii armonia dintre toti cetatenii Romaniei socialiste, “romani, maghiari, germani si de alte nationalitati”.

Carmen Antal nu era prima unguroaica promovata de Paunescu. Inaintea ei a fost Adam Erzsebet, o actrita superba din Tirgu-Mures. Si, desi aceasta era maritata cu un stab local, relatia ei cu bardul a fost mai mult decit profesionala... Carmen Antal a venit, asadar, pe un teren “defrisat”. Paunescu prinsese gustul pentru unguroaice”.

Corupatorul de minore

Episodul tragic Ploiesti 1985, cel care a pus cruce Cenaclului “Flacara” si domniei lui Adrian Paunescu la revista “Flacara”, a avut urmari nebanuite. “In urma dezastrului, dosarul deschis lui Paunescu continea si acuzatia de corupere de minore.

Or, cind au descins la el acasa, pe strada Dionisie Lupu, au avut si dovada: Carmen Antal locuia cu el de mai multa vreme, desi era minora! Sub acelasi acoperis locuiau si primii doi copii ai bardului, Andrei si Ioana.

Carmen, “tiitoarea” lui Paunescu, era mai mica decit Andrei, fiul acestuia! La ancheta, parintii ei au declarat ca fata lor sta acolo pentru ca are probleme medicale, iar Paunescu o ajuta sa se vindece...”.

A sarit peste “etapa autocar”

Cum a ajuns Carmen Antal dintr-o comuna hunedoreana direct in patul “gurului” de la Cenaclu? Ne explica povestitorul nostru, care a vazut totul de aproape. “Carmen Antal a debutat cu piesa “Toate femininele vor pace”, care se inscria in propaganda vremii. Paunescu o promova insistent la televizor, desi fata era cam afona.

In turnee, cenaclul se deplasa intr-o coloana de masini cu o ordine stricta. In fata se afla Mercedesul bardului, urma un ARO, apoi un microbuz si, in fine, un autocar hirbuit. Mercedesul era condus de unul, Tica Balacciu, absolvent de Conservator si Filologie. In ARO aveau loc favoritii lui Paunescu, apropiati de-ai lui.

Microbuzul era destinat “valului doi”de privilegiati, iar in autocar se gasea grosul Cenaclului. Cind cineva intra in gratiile lui Paunescu era promovat in microbuz sau in ARO. Toata lumea isi incepea insa “ucenicia” in autocar.

Ei bine, Carmen a intract direct “in fata”! A sarit peste “etapa autocar”, iar noi am inteles mesajul: era noua lui “tovarasa de viata””.