Reprezentantul in Romania al firmei italiene Landini, care ar urma sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni la intreprinderea Tractorul din Brasov, va fi cercetat de politisti, la cererea presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Arhivelor Statului (AVAS), Mihai Ursache.

Conform acestuia, Mauro Frola este suspectat ca a beneficiat, prin firma lui din Romania, Landini&Laverda SRL, de subventii din partea statului roman, importind si comercializind apoi tractoare la suprapret in tara.

“Am dispus o cercetare administrativa si am facut si o sesizare penala la Inspectoratul General de Politie impotriva lui Mauro Frola, in privinta modului in care acesta a facut, in primele sase luni ale anului, importuri de tractoare pe care le-a vindut apoi, prin intreprinderea Tractorul, la suprapret “subventionat””, a explicat Mihai Ursache.

Acesta a precizat ca Mauro Frola a importat din Italia aproximativ 130 de tractoare, iar cumparatorii au platit mai mult de 26.000 de euro pe bucata, desi Ministerul Agriculturii stabilise ca pretul maxim de vinzare este de 19.600 de euro. “Frola le-a cerut insa cumparatorilor ca, pe linga acest pret de 19.

600 euro, sa plateasca in plus, separat, cabinele tractoarelor, pentru care cerea cite 5.600 de euro”, a afirmat presedintele AVAS. “Nu sint de specialitate, dar stiu si eu ca exista norme care spun ca la tractoarele cu ecartament cabina este o parte importanta din utilaj si nu poate fi vinduta separat.

Astept acum ca IGP sa cerceteze si sa-mi spuna daca e vorba despre o fapta penala, asa cum cred eu. In functie de rezultatele anchetei politiei vom lua masuri pentru a-i pedepsi pe vinovati”, a mai precizat Ursache. Mauro Frola nu a putut fi contactat deoarece este in concediu si lipseste din Romania de aproape o saptamina.