Romanii care-si reabiliteaza locuinta in vederea imbunatatirii confortului termic pot scadea cheltuielile facute din venitul global. Masura, adoptata in sedinta Guvernului de ieri, este valabila incepand cu acest an si se refera la toate lucrarile prin care se reduc pierderile de caldura.

Conditia de baza este ca suma investita in aceste modernizari sa nu treaca de 15 milioane de lei, nici o depasire nefiind luata in calcul la stabilirea impozitului pe venitul global. Executivul a inclus in categoria lucrarilor de reabilitare termica a locuintei termoizolarea peretilor exteriori, a terasei sau podului, precum si a planseului peste subsol sau a conductelor din subsolul blocurilor.

Tot aici sunt prevazute si lucrarile de transformare a acoperisului tip terasa in cel tip sarpanta, inlocuirea conductelor, a armaturilor si robinetelor cu pierderi atat din subsol, cat si din locuinta. De asemenea, montarea de usi sau geamuri termopan la intrarea in bloc ori in locuinta este considerata lucrare de imbunatatire a confortului termic.

Deducerea din venitul global este valabila si pentru cheltuielile cu inlocuirea caloriferelor sau curatarea acestora ori cu montarea de apometre pentru apa calda si termostate sau contor pentru caldura.

Pentru a beneficia de aceste reduceri la impozit, contribuabilii trebuie sa anexeze la declaratia de venit global, pe langa actele de identitate sau de proprietate, si cele privind executarea lucrarii. In situatia in care solicitantul unei astfel de facilitati intarzie cu depunerea declaratiei de venit global, el nu va mai putea solicita acea deducere de 15 milioane de lei.

De precizat ca aceasta facilitate se acorda anual, ceea ce inseamna ca romanii isi pot moderniza "termic" locuinta treptat.