Sase organizatii nonprofit au initiat o campanie care urmareste sa-i convinga pe tineri ca bine cunoscutul obicei romanesc de a da spaga trebuie sa dispara atat din mentalitate, cat si din practica.

Aceste organizatii sunt Fundatia CONCEPT, Asociatia Romana pentru Transparenta, Asociatia Editorilor de Presa On Line, Oops Media, Asociatia de Comunicatii prin Cablu si Teatrul pentru Copii si Tineret Ariel Targu-Mures. Ele au obtinut pentru proiectul lor si o finantare Phare, prin Programul Societate Civila, Componenta 3, "Educatie Civica. Mass media Independenta".

Cateva din motivele pentru care nu trebuie sa dai spaga, identificate de realizatorii campaniei, sunt: pentru ca nu este rentabil; pentru ca este impotriva intereselor tale; pentru ca nu este corect; pentru ca poate fi periculos; pentru ca iti pasa si, nu in ultimul rand, pentru ca... poti. Site-ul www.nudaspaga.ro este prima componenta a campaniei.

Acesta se adreseaza tinerilor cu varsta intre 15 si 25 de ani si isi propune sa expliciteze ce este si ce nu este coruptia mica. Principalul obiectiv al campaniei este promovarea unui comportament de recunoastere si respingere a coruptiei mici.

In acest moment, pe site exista un spot cu morala pentru tineri, initiatorii proiectului intentionand sa-l difuzeze pe posturile TV nationale si pe canalele distribuitorilor TV locali. In completarea paginii web deja functionale va fi dezvoltat pentru subiectul "antispaga" site-ului www.anchete.ro, pentru a fi utilizat de jurnalisti.

Va mai urma o campanie in spatii neconventionale, cum ar fi afise cu mesajul "nu da spaga" expuse in Bucuresti, mai exact in toaletele publice din 50 de locatii frecventate de tineri.

La toate acestea se vor adauga evenimente speciale, ca de exemplu spectacole "nu da spaga" de teatru participativ in treisprezece orase, concursuri de eseuri, concursuri de afise, dezbateri publice cu reprezentantii asociatiilor profesionale frecvent asociate cu coruptia mica: sanatate, justitie, educatie etc.

Tot in cadrul campaniei lansate deocamdata pe site se vor edita brosuri despre "Ce este si ce nu este coruptia mica", explicitarea Legii accesului la informtii, explicitarea Legii transparentei decizionale, "Jurnalul mitei cotidiene" si "Manual de spaga".