Saptamana trecuta au aparut primele semne de diminuare a activitatii bursiere, specifica anotimpului cald. Scaderea lichiditatii pietei a fost amplificata si de faptul ca investitorii asteapta raportarile financiare semestriale.

Saptamana bursiera care a trecut a fost dominata de tranzactiile cu actiuni SNP Petrom, care au totalizat aproape 80 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta un sfert din transferurile incheiate la BVB.

Daca in prima parte a saptamanii a fost inregistrata de o lichiditate ridicata, printre cei mai activi emitenti numarandu-se bancile, SIF-urile, companiile petroliere si Impact, spre sfarsitul saptamanii Bursa si-a redus motoarele, aparand semne de scadere a activitatii bursiere specifica perioadei de concedii pe care o traversam.

Mai mult, investitorii asteapta rezultatele financiare ale companiilor listate la Bursa, ca sa poata sa-si stabileasca politica de investitii viitoare.

In primele sedinte de tranzactionare ale saptamanii, cotatiile actiunilor SNP Petrom au continuat trendul descendent care se prefigura inca de saptamana precedenta, cand a fost semnat contractul de privatizare a companiei, ceea ce a tras in jos intreaga piata bursiera.

Pretul a revenit insa in a doua parte a saptamanii, ceea ce i-a facut pe brokeri sa considere ca evolutia de la inceputul saptamanii a fost determinata cei care au vrut sa speculeze pretul scazut platit de OMV pe actiunile Petrom, scazand cotatiile ca sa cumpere mai ieftin.

Banca Transilvania a raportat pentru semestrul I al acestui an un profit net de 280 miliarde de lei, cu 43% mai mare decat cel obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, confirmand astfel asteptarile investitorilor care estimau rezultate financiare foarte bune in tot sectorul bancar.

Din aceasta saptamana, grupul companiilor cu activitati in domeniul petrolier si care sunt listate pe piata de capital s-a marit cu inca una: Conpet Ploiesti, care a fost listata pe piata Rasdaq. Cotarea acestor actiuni a fost mult asteptata atat de investitori, cat si de actionarii societatii, care sunt in numar de peste 26.000.

Conpet este operatorul sistemului national de transport titei, produse petroliere, gazolina si etan prin conducte si are ca obiect de activitate aprovizionarea rafinariilor din tara cu titei, precum si transportul de la rafinarii al produselor petroliere finite. Actionarii semnificativi ai societatii sunt Ministerul Industriei si Resurselor cu 77,602 % si SIF Muntenia cu 9,413%.

Simbolul cu care se vor tranzactiona actiunile acestui emitent este COTE. Societatea detine un capital social de 270 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 33.000 lei.