Multe dintre firmele multinationale, in special cele din Statele Unite ale Americii, nu mai primesc comenzi prin Internet provenite din Romania, dupa ce au pierdut sume importante onorand comenzi false.

Decizia intervine dupa ce un tanar din Romania a fraudat prin mijloace electronice cu 10 milioane de dolari o companie din California care se ocupa de vanzarea de componente de calculator. Acesta este ultimul si cel mai important caz de fraudare electronica, depasind de cateva ori furtul a aproape 3 milioane de dolari dintr-o masina care transporta valori, in Bucuresti, in urma cu o luna.

Tanarul, identificat sub numele de Calin Mateias, a fost pus sub acuzare de un tribunal din Statele Unite, el riscand o pedeapsa de 90 de ani de inchisoare.

El facea comenzi pe Internet, iar dupa ce firma americana onora comanda, vindea componentele si calculatoarele. Departamentul de vanzari din cadrul firmei a oprit la un moment dat livrarile spre Romania, dar Calin Mateias a reusit ca, tot prin Internet, sa-si gaseasca mai multi complici pe teritoriul Statelor Unite.

Tanarul facea comenzi ce erau livrate in Statele Unite, dupa care complicii sai le trimiteau prin intermediul postei in Romania.