Noul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, Jack Crouch II, a preluat criticile fostului ambasador Michael Guest in privinta coruptiei din Romania.

Jack Crouch II a declarat, intr-o conferinta de presa tinuta la Primaria Cluj, ca autoritatile romane trebuie sa dea dovada de transparenta.

El a spus ca, pentru reducerea coruptiei, cetatenii trebuie sa aiba acces la toate informatiile din domeniul finantelor publice.

Ambasadorul SUA afirma ca oamenii de afaceri trebuie sa inteleaga clar de ce au castigat sau au pierdut un contract cu statul.

El a subliniat ca un mediu economic sanatos i-ar putea atrage pe investitorii straini.

Compania Bechtel-pusa la zid

In acest context, diplomatul american nu s-a sfiit sa critice compania Bechtel.

Intrebat de ziaristi daca firma americana nu ar trebui sa publice numele firmelor subcontractoare si a celor care ii furnizeaza materie prima pentru construirea autostrazii Brasov-Bors, ambasadorul american a raspuns ca si Bechtel ar trebui sa respecte regula transparentei.

Compania americana a semnat anul trecut cu Guvernul Romaniei un contract in valoare de 4,3 miliarde de euro, pentru care nu a fost organizata o licitatie.

Contractul prevede construirea unei autostrazi prin Transilvania.

Pe de alta parte, ambasadorul l-a laudat pe noul primar al Clujului, Emil Boc.

El a spus ca a observat hotararea primarului de a lupta impotriva coruptiei, subliniind ca ar trebui sprijinit si de alti membri ai comunitatii locale.

Criza din Transnistria

Ambasadorul american s-a referit si la problema Transnistriei.

Jack Crouch II a declarat ca SUA se va implica, alaturi de OSCE si de guvernele din Uniunea Europeana, in rezolvarea crizei de la Tiraspol.

Diplomatul american a pledat pentru rezolvarea pe cale pasnica a acestei crize.

La Tiraspol, autoritatile separatiste au ajuns in conflict deschis cu Republica Moldova.

Autoritatile de la Tiraspol au inchis scolile romanesti cu grafie latina din Transnistria.