Presedintele de Economii si Consemnatiuni, Constantin Teculescu a fost inlocuit de Enache Jiru, fost secretar de stat la Ministerul Finantelor.

Constantin Teculescu fusese numit in septembrie 2001 la conducerea CEC-o institutie a carui imagine a fost extrem de afectata de din cauza implicarii in scandalul FNI, dar si in afaceri cu banci falimentare precum Dacia Felix, Credit Bank ori banca Albina.

Discutiile despre inlocuirea lui Teculescu de la conducerea bancii de stat au aparut inca de la inceputul lunii iulie.

Scopul presupus al schimbarii lui Constantin Teculescu de la conducerea CEC este accelerarea procesului de restructurare a institutiei in vederea privatizarii.

Diferende privind privatizarea?

In opinia analistului financiar Constantin Rudnitchi, in spatele schimbarii presedintelui CEC ar putea fi faptul ca vedea privatizarea institutiei altfel decat Guvernul.

Premierul Adrian Nastase nu a prezentat nici un motiv pentru schimbarea lui Teculescu, limitandu-se la a-si exprima “pretuirea” pentru acesta.

Tot Adrian Nastase a spus ca lui Constantin Teculescu i s-a oferit un post in diplomatie.

Enache Jiru, noul presedinte al CEC, a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor pe care l-a reprezentat in Consiliul de Administratie al CEC.

Un apropiat al PSD

Constantin Teculescu este un economist cu state vechi al PSD.

In 1992 s-a pus in slujba PDSR-ului, devenind deputat si, la scurt timp, a fost chemat sa conduca Ministerul Comertului, pe vremea guvernului Vacaroiu.

Constantin Teculescu a mai condus Casa de Economii si Consemnatiuni intre 1996 si 1997.

In campania electorala din 2000, Constantin Teculescu a fost unul din cei care au spus raspicat ca PDSR se va stradui sa rezolve corect si urgent situatia pagubitilor de la FNI.

Sub conducerea lui Teculescu, CEC a acceptat sa devina finantatorul unui program electoral al guvernului Nastase.

Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul aloca 6500 de miliarde de lei de la CEC in vederea construirii de locuinte pentru tineri si sali de sport.

Decizia a fost aspru criticata de bancherii din Romania.

Cu toate acestea Teculescu declara in primavara ca “nu raspunde la presiuni politice” atunci cand a fost chestionat de presa cu privire la posibilitatea ca apartenenta la un partid sa fie un criteriu de triere al clientilor.

Discutia pornise de la o recomandare a Bancii Nationale ca bancile sa obtina de la clienti informatii despre pozitia lor publica sau politica, recomandare aplicata cu sfintenie de CEC.