Semnalele de alarma trase de Baroana Emma Nicholson in ceea ce priveste traficul cu copii romani s-au dovedit adevarate, oficialitati din mai multe tari sesizand Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA) in 300 astfel de cazuri. Franta, Italia, Spania, dar si Polonia.

Acestea sunt tarile unde au fost gasiti cei 300 de minori romani abandonati la colturi de strada sau pur si simplu hoinarind, a declarat, ieri, presedintele ANPCA, Gabiela Coman, cu ocazia prezentarii bilantului de activitate pe prima jumatate a acestui an. ANPCA a facut tot atatea anchete sociale in tara, pentru depistarea familiilor care si-au trimis sau parasit copiii printre straini.

Dintre acestea, numai in „doua sau trei cazuri copiii au fost traficati pentru prostitutie, restul fiind acolo pentru cersit“, a precizat Gabriela Coman. De asemenea, a adaugat presedintele ANPCA, in Romania exista in acest moment 6000 de copii adoptabili si 1079 de familii pregatite sa adopte copii si 400 de familii care au depus cereri de adoptie.

In urma activitatii depuse de ANPCA, de la inceputul lui 2004 au fost date in folosinta opt casute si 11 apartamente unde copiii beneficiaza de protectie de tip familial, a crescut numarul de servicii alternative, de la 537 la 559, numarul de asistenti maternali profesionisti, de la 10.888 la 11.

226, numarul de copii protejati in familii substitutive (asistenti maternali profesionisti, rude pana la gradul IV inclusiv), de la 46.568 la 47.757, si a crescut gradul de profesionalizare a resurselor umane implicate in sistemul de protectie a drepturilor copilului.

Gabriela Coman a afirmat, totodata, ca, incepand cu 2005, ANPC va infiinta un corp de inspectie, ce va monitoriza modul cum sunt respectate drepturile copiilor in Romania.