Derby-ul din Giulesti pare sa fi intrat sub zodia declaratiilor. La prima vedere, combatantele par increzatoare in fortele proprii si, totodata, recunosc valoarea adversarului, chit ca acest lucru se poate inscrie in planul diplomatiei.

Bunaoara, Razvan Lucescu, nevoit sa stea doua etape in tribuna din cauza suspendarii primite de la LPF, a gasit numai cuvinte de lauda la adresa lui Walter Zenga, care, in treacat fie spus, este unul dintre bunii prieteni ai tehnicianului rapidist. "In Giulesti, faptul ca stau chiar deasupra bancii poate constitui un avantaj.

Problema va fi la Cluj", a spus Lucescu, care, in urma hotararii Comisiei de Apel a Federatiei Romane de Fotbal de a-i mentine suspendarea de doua etape, va urmari meciul cu Steaua din tribuna.

Tehnicianul considera ca antrenorul echipei Steaua, Walter Zenga, a fost sincer in momentul in care a afirmat ca ii pare rau ca adversarul sau isi va conduce echipa din tribuna. "Este sincer. De ce sa nu fie? El este antrenor si stie foarte bine ce traieste un tehnician. Probabil ca a vazut mai departe decat un meci Rapid - Steaua, in care suntem antrenori", a spus Lucescu.

Razvan Lucescu a declarat ca meciul contra echipei Steaua este unul special. "Nu stiu cine este favorit. Este un meci special si ca orice derby fiecare jucator este tentat sa dea maximum. Zenga isi doreste sa castige, eu la fel. Deocamdata, pentru duminica, nu putem sa ne intalnim, sa ne luam in brate, sa sarbatorim ceva. Unul dintre noi este clar ca va fi mai trist.

De certat nu ne certam, deci nu o sa fie vorba de impacare dupa meci", a declarat tehnicianul.

Antrenorul echipei Rapid este multumit de atitudinea jucatorilor sai inainte de meciul cu Steaua. "Se pot intampla multe pe parcursul unui meci. Se poate termina si la egalitate si unul dintre noi sa fie nemultumit. Este problema stelistilor ca spun ca au prima sansa. Nu-mi place sa ajung la astfel de declaratii.

Imi pare bine ca jucatorii mei au reactionat pozitiv, cu respect fata de toti adversarii. Imi pare bine ca sunt mobilizati pentru acest joc", a spus Lucescu.

Mirel Radoi: Teoretic, noi suntem favoriti!

De partea cealalta, antrenorul stelistilor, Walter Zenga, a precizat: "Un derby e un derby si nu exista favoriti! Va castiga cine va intra mai motivat pe teren si cine va reusi sa intre mai repede in joc. In ceea ce ne priveste, respectam toti adversarii, dar nu ne temem de nimeni! Nu ne multumeste un rezultat de egalitate, vrem sa castigam in Giulesti!".

De asemenea, italianul a marturisit ca, in cele 90 de minute ale partidei, va uita ca este prieten cu Razvan Lucescu. La randul sau, Mirel Radoi a declarat ca "teoretic, noi suntem favoriti, dar trebuie sa aratam asta si prin joc. Sezonul acesta suntem obligati sa aratam si pe teren ca suntem cei mai buni si sa luam campionatul!".

Aceasta parere a fost impartasita si de coechipierul sau Petre Marin, fostul "bancar" marturisind ca pentru el nu va fi un meci special, chiar daca stie foarte bine atmosfera care va fi in Giulesti.

RAzvan Lucescu: "Nu pot sa ma intalnesc cu Walter, sa-l iau in brate, sa sarbatorim ceva. Unul dintre noi este clar ca va fi mai trist".

Walter Zenga: "Respectam adversarul, dar nu ne multumeste un rezultat de egalitate, vrem sa castigam in Giulesti!"

Razvan Lucescu nu va sta pe banca

Tehnicianul formatiei Rapid, Razvan Lucescu, nu-si va putea conduce echipa de pe marginea terenului in derby-ul cu Steaua.

Ieri, Comisia de Apel a Ligii Profesioniste de Fotbal a respins cererea antrenorului giulestean de a i se anula cele doua etape de suspendare dictate de Comisia de Disciplina, dupa duelul verbal repetat pe care l-a avut cu arbitrul Sorin Corpodean, in meciul cu Poli Unirea Iasi. "A ramas suspendarea de doua etape.

Acesta este regulamentul, imi pare bine ca au considerat asa si sper ca, de acum inainte, sa fie strict respectat acest regulament", a spus Lucescu.

Cum vor vrea oltenii

Walter Zenga a declarat, ieri, ca nu stie de ce Universitatea Craiova se opune amanarii meciului direct, din etapa a V-a a Diviziei A, pentru ca Steaua sa poata raspunde invitatiei facute de clubul AS Roma, de a disputa un meci de verificare. "Ar fi foarte frumos sa jucam un meci amical cu AS Roma.

Daca oltenii vor fi de acord, atunci mergem la Roma sa onoram invitatia, daca nu, jucam aici cu Craiova si cu asta basta", a spus tehnicianul italian, vizibil suparat de intorsatura pe care au luat-o lucrurile.

Poate ca este tardiv sa vorbim de un derby in etapa a doua, insa orgoliile din Giulesti si Ghencea sunt nemasurate cand vine vorba de o confruntare directa. " Cred ca avem prima sansa", a spus Ghionea, dar declaratia sa pare desprinsa din filosofia optimistului bolnav de pesimism.

Nici Daniel Niculae nu a aratat o incredere desavarsita in sansele echipei sale, avantajul terenului propriu nefiind decat un "tratament" inutil la o teama specifica marilor meciuri: " Fiecare echipa are sansa ei, iar noi suntem mai avantajati ca evoluam acasa!".

De fapt, inclestarea de forte de duminica are un rol esential in stabilirea unui parteneriat eficace intre suporteri si antrenorii celor doua grupari. Zenga este la primul examen adevarat, iar o nota proasta, acum, la inceput de drum, este egala cu o noua runda de proteste ale tribunei.

In plus, o infrangere in fata Rapidului va reprezenta o linie importanta pe rabojul lui Gigi Becali, "profesorul" care la finalul turului ii va oferi medie de trecere in primavara sau il va trimite sa-si continue vacanta prin Italia. De partea cealalta, Razvan Lucescu are avantajul unei stabilitati, mai greu exprimate in cuvinte, dar intuita printre cuvintele lui Copos sau Dinu Gheorghe.

Chiar si suporterii giulesteni au acceptat "domnia" lui Razvan, desi, in suflete, Rednic se plimba pe esplanada dorului.

Dinamo si Craiova stau la cotitura

Un meci egal ar multumi si ar nemultumi totodata, deoarece ar da ghes celor de la Dinamo ce trebuie sa sprinteze eficient cu Sportul, dupa acea piedica de la Constanta, din prima etapa. "Trebuie sa fim atenti cu «studentii». Au avut ghinion cu Alba Iulia si reprezinta o echipa surprinzatoare.

Pentru noi, este o repetitie generala in vederea meciului vietii mele ca antrenor, cel cu Manchester". Derby-ul din Giulesti are "legaturi" si cu partida de la Craiova, acolo unde Rednic vrea sa-i dea de la distanta cu tifla lui George Copos.

In fata Farului, performera debutului de sezon, "juvetii" au o misiune grea, in ciuda declaratiei protocolare a antrenorului "marinarilor", Petre Grigoras: " O remiza m-ar multumi, o victorie ar fi ceva extraordinar, iar o infrangere m-ar mahni. Venim dupa o victorie in fata celor de la Dinamo si deja se cunoaste forta echipei. Trebuie sa facem tot posibilul sa fim modesti.

Este cel mai greu sa-i fac pe jucatori sa ramana cu picioarele pe pamant".

In Banat, Titi Dumitriu si-a cerut scuze suporterilor, iar intrebarea ce se pune este ce va face el in cazul unui nou esec? Va sta in genunchi sau isi va face valiza? Adversarii elevilor sai, "bancarii", reprezinta o echipa ciudata care ba joaca fotbal, ba se joaca de-a fotbalul, perioadele de "relache" instituindu-se in principal dupa ce acumuleaza destule puncte.

In schimb, "Poli" nu-si permite un nou pas gresit care ar arunca-o la "subsol". Invingatoarea Timisoarei din prima etapa, CFR Cluj, se deplaseaza in fief-ul "lordului" de Bistrita, Jean Padureanu. Ospitalitatea Gloriei a fost exprimata foarte clar de vicepresedintele clubului, Ioan Horoba; " Suntem prieteni cu cei de la Cluj, care ne sunt si vecini, dar vrem sa le luam trei puncte.

De fapt, relatiile de prietenie sunt intre conducerile cluburilor si vor ramane indiferent de rezultatul care se va inregistra pe teren". Cea mai ingrata situatie o are Otelul, proaspat promovata in turul II preliminar al UEFA, dar care nu poate evolua acasa, din grija patronului, Nicolae Boghici. Pentru " otelari" sintagma "acasa" se poate traduce prin Ploiesti.

Deznadejdea lui Sorin Cartu pare a nu avea margini de sperante, chit ca FC Arges nu este Partizan Belgrad.

ROBERT ILYES: "Daca am inscris impotriva Iasiului, de ce nu as face acelasi lucru si contra Stelei?"