Un total de 283 de patente software inregistrate, dintre care 27 detinute de Micrsoft, ar putea constitui baza unor procese de incalcare a dreptului de autor impotriva nucleului Linux, potrivit unui studiu.

Studiul a fost finantat de Open Source Risk Management LLC (OSRM), o companie de asigurari impotriva proceselor in justitie in legatura cu utilizarea produselor open-source.

„Concluzia la care am ajuns nu este aceea ca Linux este condamnat. Rezultate similare se vor obtine daca se analizeaza orice alt program software care are un succes la fel de mare ca si Linux”, a declarat avocatul Dan Ravicher, director executiv al Public Patent Foundation si consultant al Free Software Foundation.

Desi un proces in legatura cu unele parti ale SO-ului open-source este „inevitabil”, este putin probabil ca Microsoft va fi compania care va deschide un asemenea proces, a spus Jeffrey Norman, avocat pe probleme de software al Kirland&Ellis LLP din Chicago.

Datorita naturii lor deschise, proiecte precum nucleul Linux sunt mult mai vulnerabile decat programele proprietare, pentru incalcare de patente, a spus Norman. „Este mult mai usor daca ai un patent software sa treci printr-un produs open-source si sa verifici daca patentul tau este continut in acesta”, a mai spus Norman.

Norman este sceptic in ceea ce priveste eficacitatea unui asemenea studiu, avand in vedere vastitatea codului din nucleul Linux si numarul mare de patente software care au fost mentionate. „Nu cred ca ai putea identifica toate aceste patente ca fiind relevante pentru nucleul Linux”, a spus acesta.

„Singurul mod in care poti face acest lucru este daca ai fi un dezvoltator al nucleului”.

Aliatul Linux, IBM, detine cel mai mare numar de patente care au facut subiectul cercetarii lui Ravicher. Compania detine 60 de patente care ar putea ameninta nucleul Linux. Hewlett-Packard Co., Intel Corp. si Novell Inc., detin de asemenea cateva patente aflate in chestiune. Compania IBM a anuntat insa azi ca nu va intreprinde nici un fel de masuri impotriva sistemului de operare open-source.