Serban Pretor, membru CNA si secretar de stat, agresat de cei care trebuiau sa-l protejeze

Serban-Andrei Pretor, membru in Consiliului National al Audiovizualului cu rang de secretar de stat, a fost batut cu brutalitate de doi angajati ai SPP, institutie care se ocupa tocmai cu protectia demnitarilor. Aflat, impreuna cu familia, intr-un Trabant, Pretor nu le-a inspirat prea mult respect SPP-istilor, iar acestia l-au batut pina a lesinat.

Angajatii SPP au fost deferiti Parchetului de pe linga Tribunalul Militar Bucuresti.

Serban-Andrei Pretor tocmai isi incepuse concediul de odihna. Simbata dimineata, el pleca din Bucuresti catre litoralul Marii Negre, la volanul unui Trabant, impreuna cu sotia si cele doua fete in virsta de 9, respectiv 11 ani. “Era aglomeratie pe sosea, se mergea in coloana. In dreptul localitatii Lehliu, o masina Peugeot a frinat in fata noastra.

Din ea au iesit doi tineri care ne tot injurau. Pe bancheta din spate mai era o persoana, dar care nu s-a dat jos”, povesteste Pretor. Cei doi tineri au venit spre Trabant, au deschis violent portiera si au inceput sa-l loveasca cu salbaticie pe sofer, in ciuda strigatelor de groaza ale sotiei si celor doua fete.

“Au deschis portiera si au incercat sa traga de mine, mi-au rupt camasa. Mi-au dat cu pumnii si picioarele, dupa care a venit lovitura care m-a desfigurat si m-a aruncat in inconstienta. Sotia si fetitele mele ma tineau sa nu fiu tras afara. Eu i-am intrebat, ce faceti, ce vreti, de ce faceti asta? Sotia mi-a spus ca au continuat sa ma loveasca si dupa ce mi-am pierdut cunostinta.

Noroc cu copiii care au notat numarul masinii, altfel nu ar fi putut fi identificati”, isi aminteste secretarul de stat scenele de cosmar. Cei doi au incetat sa-l mai loveasca numai dupa ce o masina care venea din sens opus a oprit, iar soferul a strigat la ei.

Batausii si-au cerut scuze

Dupa ce si-a revenit, Serban Pretor s-a urcan la volan si a pornit spre Fetesti, iar pe drum a sunat la 955 si a facut o sesizare. La Fetesti a facut plingere la politie si a primit primul ajutor la spitalul din localitate. Cei doi SPP-isti au fost identificati si opriti la politia din Medgidia.

Secretarul de stat nici nu a ajuns bine la spitalul din Fetesti, ca a fost contactat de unul dintre cei doi agresori. “El a sunat de doua ori, cind eram pe masa de operatii.

A vorbit cu sotia mea, si-a exprimat profundul regret si faptul ca a facut ce a facut sub un impuls pe care nu si-l poate explica, ca regreta faptele, ca vrea sa vina acolo sa acorde sprijin, ajutor sau orice altceva avem nevoie. Si sa avem o discutie in urma careia sa rezolve diferendul”, isi aminteste Serban Pretor.

Dupa acest telefon el a mai fost contactat si de tatal unuia dintre agresori, care il ruga sa nu intreprinda nici un fel de actiune inainte de se intilni. Pina nu a ajuns la Politia Medgidia, Pretor nu aflase de cine fusese lovit. “Nu stiam cine sint persoanele. Mi-am permis sa-mi imaginez tot felul de scenarii, inclusiv o reglare de conturi, chiar daca nu am dusmani.

Se putea intimpla sa fie vorba de niste tineri care plecau la o petrecere si bausera inainte. Eu am solicitat sa se faca testul de alcoolemie imediat ce au fost depistati. Nu s-a facut! Am revenit de mai multe ori cu aceasta cerere. Seara, dupa ora 20.00, s-a facut, iar rezultatul a fost negativ”, ne-a mai spus Serban-Andrei Pretor.

Cine este cel agresat

Nascut pe 6 martie 1950. In 1972 a absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti.

A inceput sa lucreze in televiziune in 1972, ca regizor tehnic, functie pe care a detinut-o pina in 1983. La CNA a ajuns in 1992, ca sef al serviciului expertiza-licente, pe care l-a condus pina in 1997. In 1999 a devenit consilier al presedintelui CNA, apoi director al Directiei Strategie-Reglementari a Consiliului, pina in anul 2000, cind a fost numit membru al CNA, fiind nominalizat de Senat.

Ca membru al Consiliului National al Audiovizualului, Serban Pretor detine o functie echivalenta in rang cu aceea de secretar de stat.

“Nu au mai recunoscut nimic”

Pretor a fost asteptat la sediul Politiei Medgidia de comandatul unitatii in care activeaza cei doi, lt.-col. Cristian Cioc, care si-a cerut scuze pentru comportamentul subordonatilor. “El s-a aratat deranjat de prezenta presei. A participat la desfasurarea anchetei. Dupa acel moment, cei doi nu au mai recunoscut nimic, nu mai stiu de nici un fel de incident pe care l-ar fi avut cu mine.

Deja am inceput sa ma indoiesc de obiectivitatea anchetatorilor”, ne-a declarat Pretor. Politistii au organizat si o recunoastere dintr-un grup de persoane. Pretor, impreuna cu sotia si cele doua fete, i-a recunoscut pe cei trei pasageri ai Peugeot-ului. Tirziu, dupa 1.00 noaptea, familia Pretor a ajuns in locul unde trebuia sa petreaca prima zi de concediu.

“Trebuie sa se stabileasca vinovatia lor si motivul acestor actiuni. Vreau sa inteleg ce era in mintea acestor oameni, angajati ai SPP, supusi, banuiesc, unor examene fizice si psihice regulate, de s-au dedat la asemenea actiuni”.

Un Trabant numit belea

Potrivit adjunctului Politiei Medgidia, comisar-sef Nicolae Safta, agresorii ar fi declarat ca s-au enervat cind Trabantul pe care au vrut sa-l depaseasca nu i-ar fi lasat. Atunci, au ocolit prin cimp si s-au asezat in fata acestuia, nervosi ca soferul unui Trabant vrea sa se dea mai grozav. Dosarul a fost preluat ieri de IPJ Calarasi.

SPP-istii au fost deferiti Parchetului de pe linga Tribunalul Militar Bucuresti, unde vor fi cercetati in stare de libertate pentru loviri si alte violente. Ei risca intre trei luni si doi ani de inchisoare.

Psihiatrul Tudose: “Niste mafioti!”

In opinia psihiatrului Florin Tudose (foto), cadrele Serviciului de Protectie si Paza (SPP) care l-au batut simbata pe Serban Pretor au o mentalitate comunista.

“Acesti oameni nu trec testele psihologice. Si-au permis sa faca acest lucru pentru ca li s-a insuflat aceeasi mentalitate ca inainte de Ô89. Este foarte grav ca SPP-istii, care sint in subordinea presedintelui, isi imagineaza ca au mai multa putere si nu stiu ca ei trebuie sa-i apere pe demnitari, si nu sa bata oamenii pe strada.

Trebuie sa inteleaga faptul ca atita timp cit nu sint in misiune sint la fel ca si ceilalti”, ne-a declarat profesorul Tudose. El a mai spus ca astfel de comportamente “a avut Securitatea, in toate formele ei, din Ô44 si pina in Ô89”. “Seful SPP-ului trebuie sa-si ceara scuze pentru ca acesti tineri se comporta ca derbedeii, ca salbaticii.

Este un comportament de mafioti, de golani. Nu trebuie sa aiba nimeni drepturi speciale”, crede profesorul Tudose.

IGP: “L-au lovit cu pumnii si picioarele”

Potrivit IGP, simbata, in jurul orei 16.00, secretarul de stat Serban-Andrei Pretor, membru al Consiliului National al Audiovizualului, a depus o plingere la Politia Municipiului Fetesti (judetul Ialomita) impotriva SPP-istilor batausi.

“In timp ce Serban-Andrei Pretor se deplasa cu autoturismul Trabant, proprietate personala, pe DN3A in localitatea Lehliu, judetul Calarasi, a fost depasit de un autoturism Peugeot, care a frinat brusc obligindu-l sa opreasca. Din acesta au coborit doi barbati care, fara nici un motiv, l-au agresat, lovindu-l cu pumnii si picioarele (pe Serban-Andrei Pretor - n.r.

), dupa care au plecat in directia Constanta”, se arata in comunicatul IGP. Politistii au luat imediat legatura cu IPJ Constanta, care i-a “interceptat” pe agresori pe raza localitatii Medgidia.

Autoturismul a fost identificat si oprit, stabilindu-se ca tinerii se numesc Teodor Chirica (conducatorul autoturismului) si Daniel-Bogdan Mihalcea, ambii in virsta de 22 de ani, angajati in cadrul SPP - Bucuresti, cu gradul de sergent-major.

SPP-istii risca trecerea in rezerva

Cei doi sergenti-majori, Daniel Mihalcea si Teodor Chirica, risca inclusiv trecerea in rezerva, dupa cum ne-a declarat ieri purtatorul de cuvint al Serviciului de Protectie si Paza, colonelul Constantin Dobre. El a precizat ca sanctiunile impotriva lor urmeaza sa fie luate numai dupa ce vinovatiile acestora vor fi stabilite de organele abilitate.

Oficialul SPP ne-a explicat ca Mihalcea si Chirica sint angajati ai SPP de numai doua luni, aflindu-se in perioada de acomodare. Col. Constantin Dobre a mentionat ca incidentul de la Lehliu a avut loc in afara programului de serviciu.

“Conducerea SPP isi exprima regretul fata de producerea acestui incident si dezaproba comportamentul celor doi subofiteri, care umbreste activitatea Serviciului si compromite onoarea si demnitatea militara, precum si statutul de cadru al SPP”, a precizat colonelul Dobre. Comportamentul agresiv al celor doi ridica mari semne de intrebare asupra modului in care au fost admisi in SPP.

Psihologii institutiei spun ca una dintre conditiile de intrare in serviciu este, printre altele, absenta agresivitatii, asemenea indivizi fiind eliminati din start.