Nivelul arieratelor inregistrat de companiile din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) s-a redus, in primul semestru al anului, cu 50.000 de miliarde de lei, informeaza un comunicat al ministerului de resort. Astfel, datoriile acumulate de companiile patronate de MEC insumeaza 81.370 miliarde lei, aproximativ doua miliarde euro.

Aceasta in conditiile in care arieratele acestor societati se ridicau, la inceputul anului, la 133.540 miliarde lei.

Potrivit MEC, diminuarea acestor datorii se datoreaza atat noilor prevederi legislative, cat si „efortului propriu“ depus de companiile care au inregistrat arierate. Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice, a afirmat recent ca arieratele din economie s-au redus cu 0,8% din produsul intern brut in prima jumatate a anului.

Un studiu al Fondului Monetar International situa, in urma cu un an, totalul arieratelor la 39,7% din PIB. Romania s-a angajat - la incheierea capitolului Criterii Economice din negocierile cu Uniunea Europeana - sa reduca nivelul arieratelor cu 0,5% din PIB in acest an.

Ministrul Finantelor a anticipat ca nivelul arieratelor va fi redus cu inca 0,5% din PIB in a doua jumatate a anului, in conditiile mentinerii unui nivel ridicat al veniturilor bugetare si a unei discipline fiscale mai stricte.