Milioanele de cetateni romani care traiesc in afara granitelor au intrat in vizorul electoral al PSD, reprezentantii acestora, reuniti, sambata, la Mangalia, la a doua editie a simpozionului „Romanii de pretutindeni”, bucurandu-se de o atentie speciala, in frunte cu premierul Nastase.

In discutie s-a aflat un proiect de lege adoptat recent de Guvern si dedicat romanilor care traiesc in strainatate.

Oficial, legea care vorbeste despre „filonul cultural romanesc“, aflata in lucru, ar urma sa le aduca acestora drepturi de natura culturala si in domeniul educational, care sa contribuie la mentinerea si afirmarea identitatii etnice, lingvistice si religioase a comunitatilor de romani din strainatate.

Premierul Nastase a anuntat doar ca proiectul are avizul OSCE si al Comisiei de la Venetia si ca va fi discutat cu reprezentanti ai tarilor vizate, dupa care, in septembrie, ar urma sa intre in dezbaterea Parlamentului.

Desi nu s-a explicat oficial, par a fi vizate nu doar comunitatile de romani din tarile vecine, ci si cele care s-au dezvoltat puternic in ultimii ani prin plecarea romanilor la munca in strainatate.

Printre drepturile prevazute se numara cel de a studia in Romania si de a beneficia de facilitati la toate nivelurile si formele de invatamant, dreptul de a solicita si obtine, prin concurs, burse de studiu si facilitatile aferente in Romania, dreptul de a participa la strategii de perfectionare in Romania si de a beneficia de facilitatile aferente pentru cadrele didactice, acces gratuit in

Romania in institutiile publice de cultura, dreptul de a obtine vize gratuite pentru participarea la activitati avand ca scop mentinerea si dezvoltarea identitatii culturale, etnice, lingvistice si religioase organizate in Romania, dreptul de a participa la Congresul Romanilor de Pretutindeni.

Premierul Nastase a admis, de altfel, direct, caracterul electoral al proiectului, explicand ca, din diferite motive, romanii din strainatate au fost vaduviti de dreptul de a vota. Mai mult, Nastase a anuntat ca va propune pe listele pentru Parlament - fapt permis de noua Constitutie - un reprezentant de seama al uneia dintre comunitatile din strainatate, pe care nu l-a numit.

Proiectul aminteste de asa-numita lege a statutului maghiarilor din afara granitelor, propusa in 2001 de Cabinetul de la Budapesta condus de Viktor Orban.

Forma initiala a legii acorda si unele drepturi sociale, cum ar fi contributia la fondul de pensii pe perioada muncii legale in Ungaria sau legitimatii gratuite de transport, dar a fost ulterior modificata, legea intrand in vigoare intr-o forma asemanatoare cu ce propune astazi Cabinetul Nastase, care a criticat dur actul normativ si a initiat modificarea lui.

Legea propusa de partea romana prevede si constituirea unui consiliu al romanilor de pretutindeni, care ar urma sa administreze direct relatia dintre autoritati si romanii din strainatate.

Recent, fostul premier ungar Viktor Orban propunea, la cursurile Universitatii de vara de la Balvanyos, organizarea unor institutii proprii ale comunitatii maghiare din Romania si eventuala inlocuire a UDMR cu un real miniparlament.

Discursul lui Orban a fost criticat deschis de Nastase, care, intr-o scrisoare deschisa, a caracterizat discursul acestuia drept „radicalist” si contrar „normalitatii si armoniei etnice”.