Una dintre convingerile paguboase ale romanului este credinta ca noi suntem „buricul pamantului”, semnificative in acest sens fiind conceptiile presedintelui Ion Iliescu despre situarea geografica a statului si influenta pe care au avut-o semenii nostri la dezvoltarea universala.

O analiza a Mediafax demonstreaza ca o multime de politicieni de succes din lume isi au, intr-o masura mai mare sau mai mica, originile pe plaiurile mioritice, insa majoriatea fie ignora, fie ascund, fie persifleaza aceasta situatie. Gerhard Schröder, Michael Howard, Horst Kohler sunt doar cativa dintre politicienii care fac jocurile in Europa.

Alaturi de alte nume cunoscute, inclusiv din Israel, SUA si Franta, ei au, conform Mediafax, mai ales prin parinti, legaturi cu Romania, lucru luat in calcul de oficialii de la Bucuresti. Daca majoritatea acestor politicieni au radacini in Romania, pentru cancelarul german Gerhard Schröder, aceasta tara devine, la sfarsitul saptamanii, loc de pelerinaj, insa din alt motiv.

Tatal sau, caporalul Fritz Schröder, si-a pierdut, aici, viata, in al doilea razboi mondial, fiind inmormantat in comuna Ceanu Mare. Descoperirea a fost facuta in urma cu trei ani. O altfel de legatura cu Romania are presedintele Germaniei, Horst Kohler. Fost director al FMI, el a fost ales, recent, sef al statului german.

Desi s-a nascut in Polonia, mama sa provine dintr-o localitate din zona Brasovului. In 1943, anul nasterii lui Horst Kohler, parintii sai, etnici germani, au parasit Romania si s-au stabilit in Polonia, in apropierea granitei cu Germania. Apoi au ajuns in RDG si, ulterior, in Germania federala.

Inainte de a deveni presedinte al Germaniei, Kohler a fost presedinte al BERD, secretar de stat in Ministerul german al Finantelor, director al FMI.

„Filiera germana” cu Romania cuprinde si membri ai SPD, social-democratii germani. Detlev von Larcher, politician SPD, de zece ani parlamentar la Berlin, s-a nascut la Sibiu. Ca multi alti etnici germani, a parasit Romania cu familia, pe cand era copil, in anii 1960. Acum isi petrece concediile si in Romania, chiar daca nu mai vorbeste limba.

Mai stie sa spuna „multumesc“ si „noroc“. „Totusi“, spunea el in urma cu cativa ani, „dupa ce stau cateva zile in Romania, incep sa inteleg din ce in ce mai bine limba“.

Bernard Hecht, evreu din Romania, a fugit din tara in 1939 si a ajuns in Tara Galilor, unde si-a schimbat numele in Howard. Peste cateva zeci de ani, fiul sau, Michael, a ajuns liderul Partidului Conservator britanic. Rivalul lui Tony Blair este asteptat la Ruscova, satul natal al tatalui sau, dar nu a dat prea multe semne ca ar vrea sa faca o asemenea vizita.

Ziaristii britanici au scris chiar ca Howard este rezervat in legatura cu subiectul Romania. Desi nu are reputatia unui om cu umor, comentariile legate de tara de origine a tatalui sau i-au dat ocazia lui Howard sa delecteze tabloidele britanice cu glume despre Dracula.

Diplomatii romani afirma ca descoperirea unor asemenea lucruri poate reprezenta o ocazie in cadrul negocierilor politice. In cadrul discutiilor, oficialii nu uita sa aminteasca existenta acestui tip de legatura, atunci cand este cazul, in ideea ca ar putea conta in relatia cu tara respectiva. Acest lucru se intampla si in sens invers.

In perioada razboiului din Irak, presa americana, in special cea militara, a publicat mai multe reportaje despre americanii de origine romana inrolati in Armata SUA.

Mult inainte, de notorietate a fost povestea generalului american de origine romana George Pomut, care, in secolul al nouasprezecelea, ar fi negociat, in numele SUA, cumpararea Peninsulei Alaska de la rusi.