Evenimentele rutiere au cunoscut unele modificari, in ultima perioada de timp. Cel putin in Bucuresti, statisticile Politiei rutiere, intocmite de la inceputul anului, au stabilit ca responsabili pentru cele mai multe accidente rutiere nu mai sunt soferii, ci pietonii.

Astfel, de la inceputul anului, aproape 200 de evenimente rutiere s-au produs din cauza traversarii neregulamentare a drumului public ori altor imprudente comise de pietoni, dintre care 26 soldate cu morti si 168 raniti grav, ceea ce reprezinta 60% din totalul evenimentelor rutiere.

Alte 35 de accidente s-au produs ca urmare a nerespectarii vitezei legale ori neadaptarii acesteia la conditiile de drum si trafic - din care 3 soldate cu morti si 41 de raniti, 18 a neacordarii prioritatii vehiculelor - din care 4 soldate cu morti si 24 de raniti, 17 din cauza neacordarii prioritatii pietonilor - soldate cu un mort si 16 raniti.

De la inceputul anului si pana in prezent, in scopul prevenirii evenimentelor rutiere grave, agentii de circulatie din cadrul Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei au retinut peste 6400 de permise de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.

30,99% dintre permise au fost retinute pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, 1,52% pentru nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului, iar 0,43% pentru depasiri neregulamentare.

In cele trei situatii, conducatorii auto au fost implicati in accidente cu avarii, din cauza nerespectarii regulilor de circulatie.

28,48% din permise au fost retinute pentru conducerea vehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice, iar 1,44% pentru conducerea vehiculului cu defectiuni tehnice grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, alte 17,34% pentru nepreschimbarea permisului de conducere, 3,95% neprezentarea in termen de 48 de ore la unitatea de Politie, dupa implicarea intr-un accident de circulatie

in urma caruia au rezultat doar avarii. Daca pentru multi amenzile destul de drastice pe care le primesc nu reprezinta un impediment, pierderea calitatii de conducator auto pentru o perioada de 90 de zile constituie o pedeapsa mai greu de indurat, mai ales daca sunt impatimiti ai volanului sau, prin prisma meseriei, este singura modalitate de castigare a existentei.

Sub aspectul vinovatiei, cea mai indisciplinata categorie de participanti la trafic o reprezinta pietonii, cu un numar de 191 accidente grave, urmati de conducatorii auto, cu 126.