Numeroasele actiuni de protest de la Chisinau, din fata sediului postului "Teleradio-Moldova", fata de modul in care s-a realizat procesul de selectie a personalului in cadrul transformarii Companiei in Institutie Publica Nationala a Audiovizualului, au luat amploare in ultimele zile.

Astfel, noaptea trecuta, uriase forte de politie ale lui Voronin au atacat cu bestialitate jurnalistii care manifesta nonstop, absolut legal, in fata Casei Radio din capitala Moldovei, contra cenzurii si dictaturii, relateaza Info-Press Basarabia.

In cadrul celui de-al treilea atac masiv asupra acestor protestatari, care au fost batuti si arestati, au mai fost distruse si pancartele, resursele de hrana si de lumina, paturile, umbrelele si cortul Centrului de Presa.

Teleradio-Moldova, «gazda» unui nou protest

In cursul zilei de vineri, Comitetul pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale (CaDUP) anunta ca protestele vor continua cu un nou miting. Desfasurat ieri, incepand cu ora 11, protestul a reprezentat o noua forma de manifestare impotriva ilegalitatilor si faradelegilor de la Compania "Teleradio-Moldova". "Politia a lovit fara mila in barbati, batrani, femei si copii.

Fortele de politie si-au iesit de sub control si nu reactionau la nici un strigat de disperare al manifestantilor", se arata in comunicatul CaDUP.

Sesizari la Procuratura Generala

De asemenea, CaDUP reaminteste ca, desi au fost facute numeroase sesizari la Comisia de lichidare, la Comisia Parlamentara pentru mass-media, la Guvern, la Procuratura Generala si la MaI, "pana in prezent nici una din autoritatile sesizate nu a dialogat cu protestatarii".

Totodata, Comitetul mentioneaza ca in perioada 27 iulie - 6 august, autoritatile nu numai ca nu au acceptat nici un dialog cu protestatarii, dar au desfasurat si o campanie de dezinformare a opiniei publice in ceea ce priveste situatia de la "Teleradio-Moldova".

CaDUP a solicitat dreptul la replica in legatura cu faptul ca institutiile mass-media NIt, Moldova 1, Radio Moldova si Moldpres au difuzat o serie de stiri care nu corespund adevarului.

Cort-simbol din tricoloruri

Corina Fusu, unul dintre jurnalistii protestatari de la Compania "Teleradio-Moldova", a declarat, vineri, ca "jurnalistii care au sustinut concursul de angajare, dar nu vor depune cereri de concediere si de angajare pana luni, 9 august, vor ramane fara functiile detinute, acestea fiind expuse din nou la concurs".

Solicitat sa comenteze aceasta stare de lucruri, Sergiu Batog, directorul postului national de radio, a precizat ca afirmatiile jurnalistilor nu corespund adevarului. Vineri, jurnalistii protestatari au reusit sa instaleze in fata Casei Radio un cort-simbol din doua tricoloruri. Acest lucru a fost posibil dupa "negocieri indelungate" cu politistii, care, pana in prezent, nu au intervenit.

Vicepremierul refuza orice discutie

La randul sau, Valentin Cristea, vicepremier si presedintele Comisiei de Lichidare a Companiei de stat "Teleradio–Moldova", "nu a gasit de cuviinta sa vina in strada Miorita 1" pentru a se intalni cu jurnalistii. "Valeriu Makarevici, noul administrator al Companiei, a promis ca va organiza o intalnire cu Cristea, care se va stradui sa dezamorseze situatia".

Jurnalistul Corina Fusu a declarat: "Oricum, Makarevici nu avea de gand sa organizeze aceasta intalnire pana cand cei 19 suspendati din functie nu vor explica, in scris, de ce au participat la proteste. O parte din jurnalisti au scris deja explicatiile. Noi, ceilalti, nu o vom face deoarece consideram ordinul lui Telescu ilegal".

Ea a reamintit despre mitingul desfasurat ieri in fata Casei Radio, in cadrul caruia o caravana s-a plimbat prin sate si orase, special "pentru a vedea cat de solidara este societatea cu ei".