Gheorghe Ciuhandu a devenit sambata, la Congresul PNTCD, presedinte "cu acte in regula" al partidului. Motiunea primarului Timisoarei, "Romania crestin-democrata", a fost votata de 363 de delegati, 12 voturi fiind nule.

Noul Birou National de Conducere al PNTCD are urmatoarea formula: Adrian Orza (presedinte al Comitetului National de Conducere), Ion Caramitru (presedinte al Delegatiei Permanente Nationale), Marius Anghel (secretar general), Viorel Sasca (vicepresedinte, responsabil cu resursele umane), Mihai Marinescu (vicepresedinte, responsabil cu resursele financiare), Andrei Dimitriu (vicepresedinte,

responsabil de strategia in relatiile cu celelalte partide si cu organizatiile neguvernamentale), Virgil Petrescu (vicepresedinte, responsabil de departamente si programe), Alex.

Stefanescu (vicepresedinte, responsabil de comunicare si imagine), Voicu Bora (vicepresedinte, responsabil de zona Ardeal), Cornel Boiangiu (vicepresedinte, responsabil cu zona Oltenia), Marius Popovici (vicepresedinte, responsabil de zona Banat-Crisana), Serban Bubenek (vicepresedinte, responsabil de zona Bucuresti-Muntenia), Liviu Scarlat (vicepresedinte, responsabil de zona Dobrogea), Cornel

Furtuna (vicepresedinte, responsabil de zona Moldova), Constantin Timoc (vicepresedinte), iar pe ultima suta de metri a fost cooptata in BNC Zoe Radulescu (vicepresedinte al Asociatiei fostilor detinuti politici si, totodata, fiica de fost detinut politic).

Retrospectiva in perspectiva

Liderul taranist Victor Ciorbea a facut o analiza a situatiei partidului in mandatul sau. Astfel, fostul presedinte al PNTCD a subliniat ca au existat cauze care au marcat evolutia ulterioara a partidului: triada Marga - Lupu - Chirita, care a dus "partidul in pragul desfiintarii", plus greselile facute chiar de el.

"N-am fost destul de autoritar in a impune respectarea disciplinei de partid, nu i-am chemat la raport pe colegii care aveau responsabilitati.

Am pus prea mult accent pe spiritul de colegialitate, creditarea exagerata in anumiti tineri - grupul de la Arad, incercarea de readucere in partid a lui Catalin Chirita, care ulterior a plecat la PD, am manifestat multa prudenta pentru cooptarea in structurile de conducere, toate acestea au amplificat dezbinarea", a declarat Ciorbea.

La neajunsurile de natura interna, s-au adaugat si cauze externe: "Lupta juridica de salvare a partidului, blocajul mediatic, existenta mai multor partide crestin-democrate".

"«Exista o disponibilitate electorala crestin-democrata de 12%, iar legat de acest fapt, trebuie sa existe o structura crestin-democrata, in care noi sa fim baza», a declarat Gheorghe Ciuhandu."

Apel la solidaritate

Gheorghe Ciuhandu a declarat in cadrul Congresului ca "schimbarea trebuie insotita de o mobilizare in teritoriu", subliniind ca "Ciuhandu nu este Mesia, cel mai bine pot sa lucrez in spirit de echipa, am dovezi si rezultate". Totodata, el a aratat ca trebuie facuta o inventariere la nivelul organizatiilor locale.

In acelasi timp, liderul taranist a evidentiat faptul ca nu considera "pe nimeni mai presus de statutul PNTCD".

Totodata, el a subliniat ca "traim intr-o lume distorsionata de sistemul comunist de 40 de ani". In acest sens, "trebuie sa-i facem sa simta ca ar trebui sa se retraga", a adaugat liderul crestin-democrat.

"Exista o disponibilitate electorala crestin-democrata de 12%", iar legat de acest fapt, "trebuie sa existe o structura crestin-democrata, in care noi sa fim baza", a mai declarat noul presedinte al PNTCD.

Rea-vointa sau lipsa de profesionalism?

Congresul PNTCD s-a constituit intr-un efort de relansare pe scena politica romaneasca a unui partid care a avut un rol important in edificarea Romaniei moderne. In acest context, este greu de inteles si de acceptat maniera caricaturala in care televiziuni cu pretentii, cum ar fi PRO TV si Realitatea, au considerat ca trebuie sa reflecteze acest eveniment.

In special junele imberb Alex Dima de la PRO TV si-a dat in petic si a inserat in reportajul realizat la lucrarile Congresului un filmulet dubios facut cu ocazia unei batai care s-ar fi consumat in urma cu mai bine de sase luni la sediul PNTCD.

Cele doua materiale nu aveau nici o legatura unul cu altul, iar alaturarea lor s-a facut din dorinta manifesta a reporterului si a sefilor sai de a manipula opinia publica.

Din pacate, atitudinea televiziunilor pe care le-am pomenit face rau Romaniei. Pana una-alta, PNTCD este membru cu drepturi depline al Partidului Popular European (PPE). Iar PPE este formatiunea majoritara in Parlamentul European.

Revenirea PNTCD in prim-planul vietii politice ar fi cu siguranta benefica pentru tara noastra, iar sabotarea sa sistematica, fie si prin caricaturizarea unor evenimente majore ce fac parte din acest proces, ne aduce numai ponoase.