Cu doar doua luni inainte ca Uniunea Europeana sa ne ceara socoteala pentru fondurile SAPARD atribuite, Romania a reusit sa cheltuie efectiv doar 63,73 milioane euro, ceea ce inseamna circa 42% din total.

In acest ritm este putin probabil ca toate cele 150 de milioane de euro alocate tarii noastre sa fie si cheltuite, spun specialistii din cadrul Agentiei SAPARD, care cred ca se va putea vorbi de o cifra finala undeva la 100 milioane euro.

Cu toate acestea, premierul Adrian Nastase se arata multumit de mersul acestui program, sustinand ca gradul de absorbtie a fondurilor alocate de UE s-a imbunatatit. Datele prezentate de seful Guvernului arata ca, la aceasta data valoarea cererilor de plata depuse de beneficiarii programului acopera 60,8% din totalul sumei care poate fi accesata pana la finele lunii viitoare.

Adrian Nastase a atras atentia autoritatilor locale ca exista unele deficiente in derularea acestui program, precizand ca nedepunerea la timp a documentelor de catre unele consilii locale poate duce la imposibilitatea de accesare a intregii sume alocate de UE. " Exista unele deficiente in accesarea fondurilor si in derularea proiectelor.

Edificator din acest punct de vedere este ca, in luna iunie, 158 de consilii locale nu au depus cererea de plata conform graficului de esalonare a platilor.

Acest comportament al reprezentantilor consiliilor locale poate avea drept consecinta imposibilitatea de accesare a intregii sume repartizate Romaniei de catre Uniunea Europeana in cadrul progamului SAPARD, cu toate consecintele care decurg de aici", a precizat primul-ministru.

Prin SAPARD sau Programul special de pre-aderare pentru agricultura si dezvoltare rurala, Uniunea Europeana doreste sa sustina financiar rezolvarea problemelor din sectorul agricol si atingerea exigentelor comunitare pentru zonele rurale ale tarilor candidate la integrare.

Pana in 2007, Romania are la dispozitie aproape o jumatate de miliard de euro pentru aceste investitii, bani europeni nerambursabili. Ceea ce la prima vedere este o mana cereasca pentru satul romanesc se dovedeste a fi, de fapt, un mijloc prin care administratia locala si cea centrala, precum si o parte din mediul de afaceri privat sau de stat isi pot dovedi incompetenta.

Pana la 30 septembrie 2004, Romania trebuie sa cheltuiasca 150 de milioane de euro, din care pana in prezent nu "a tras" decat 60 de milioane. "Sa nu ai capacitatea sa cheltuiesti toti banii pe care UE ti-i ofera este un exemplu clar al ineficientei administratiei", au spus in nenumarate randuri oficialii europeni.

Inca o conditie care trebuie indeplinita pana la finele lunii viitoare este finalizarea lucrarilor demarate, in caz contrar acestea nefiind decontate complet. Pana acum, mai putin de 20% lucrari au fost finalizate, iar restul se afla in diverse stadii de executie.