Cateva sute de romani sunt proprietari ai unor terenuri aflate pe Luna. De cateva zile, pe geamul unei firme din centrul Bucurestiului a aparut un anunt cu litere de-o palma - "Vand hectare pe Luna. Reduceri avantajoase!". La sediul "Ambasadei Lunare" de pe strada Nerva Traian se fac tranzactii funciare cu hectare selenare.

Fiindca inghesuiala e mare pentru pamant pe satelitul Terrei, de curand au fost scoase la pret de promotie terenuri pe Marte. Aici, cumperi hectarul cu 73 de centi. Adica de cateva sute de mii de ori mai ieftin decat un teren similar din zona Pipera-Baneasa. Pentru planetele aflate mai departe de Terra, pretul e in descrestere. Pe Venus dai doar 59 de euro pentru 80 de hectare.

Aici romanii au devenit adevarati latifundiari: ei au si cate 300 de hectare in proprietate. Cumparatorii de terenuri pe Luna au si avantaje: dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare nu se plateste nici un impozit la Fisc. Nu se merge nici la notariat unde sa mai cheltuiasca alte taxe. Mai rau este ca nu poti sa-ti scoti "pamantul" din circuitul agricol.

"E greu din cauza ploilor de meteoriti", spun "specialistii" care vand terenurile de pe Luna. Optional, hectarele sunt inscrise in cartea funciara in sectorul de domiciliu, dar exista si o arhiva cu cei care si-au parcelat terenurile de pe Luna, Marte si Venus. Mai tarziu, proprietatile vor fi luate in evidenta "Biroului de Taxe Lunare", acolo unde se vor plati si impozitele.

Romanii care nu si-au cumparat pana acum proprietati extraterestre vor sta la sat. Asta fiindca nu mai exista terenuri de vanzare in "intravilanul" din orasele care se vor ridica pe satelitul Terrei! In plus, s-au terminat si zonele "categoria 1", alea aflate langa locurile de aselenizare.

Pana in prezent, romanii s-au inghesuit sa-si cumpere terenuri la munte - toti au zone cu vedere la Carpatii de pe Luna. Afacerea tranzactiilor funciare cu terenuri extraterestre a aparut in Romania in 2001. Adrian Dragan - patronul afacerii - povesteste ca vanzarea de hectare pe Luna a prins la romani, fiindca "noi suntem mai romantici".

Certificatele de proprietate sunt date drept cadouri - ceva de genul "te iubesc atat de mult incat ti-am luat luna de pe cer". O alta categorie de cumparatori, pe langa romantici, sunt cei din high-life-ul Romaniei. Sunt oamenii care nu prea mai ai ce sa le mai dai drept cadou de ziua lor.

Asa ca proprietati pe Marte sau pe Selena au primit Dumitru Sechelariu, Constantin Simirad, Pepe sau fetele de la ASIA. O ultima categorie de cumparatori sunt chiar latifundiarii. astia si-au luat cu sutele de hectare in speranta ca, in viitor, vor putea face tranzactii cu terenuri si pe alte planete.

Pana in prezent, nimeni nu a recunoscut certificatele de proprietate de pe Luna, Marte sau Venus.

Proprietarii afacerii cred, insa, ca "in momentul in care cei care au cumparat vor pune piciorul pe terenurile lor, atunci vor fi recunoscuti". Asa cum povesteste Adrian Dragan nu vor exista nici litigii: "Aceste certificate de proprietate sunt documente justificative pentru acele terenuri.

In lume nu mai exista altii care sa aiba acte cu care sa autentifice ca au fost pusi in posesie pe terenurile vandute de noi". In opinia sefului "Ambasadei Lunare" de la Bucuresti, singura posibilitate de a exista litigii pe Luna, Marte sau Venus "va fi atunci cand vreo alta civilizatie extraterestra va revendica aceste suprafete".

Proprietar absolut al terenurilor din sistemul solar pare a fi, dupa spusele agentului roman, un american - Deniss Hope - patronul firmei Lunar Embassy. Hope a speculat faptul ca, in Tratatul "Outer Space", semnat de Natiunile Unite, li se interzicea guvernelor lumii sa revendice Luna sau alte corpuri ceresti.

Tratatul omitea de la interdictie persoanele fizice sau companiile, asa ca, in 1980, Deniss Hope a notificat Natiunile Unite si guvernele Statelor Unite ale Americii si Uniunii Sovietice, de faptul ca se revendica proprietar al tuturor planetelor din sistemul solar (mai putin Terra). Hope le-a dat guvernelor si posibilitatea de a formula obiectiuni la revendicarea sa.

Nu a primit nici un raspuns, asa ca, de douazeci de ani, Hope e proprietarul sistemului solar. Tot de atunci, americanul vinde terenuri pe Luna, Marte, pe Venus sau pe Io - satelitul lui Jupiter. Hope si-a deschis ambasade in Japonia sau Canada si "agenturi" in Europa de Est. La noi, Adrian Dragan este reprezentantul "Ambasadei Lunare" americane, iar o cota din profit o trimite lui Hope.

"Ambasada Lunara" de la Bucuresti functioneaza ca "persoana fizica autorizata" cu aprobare de la primaria de sector si, conform lui Adrian Dragan, "nimeni nu s-a plans de inselaciune, mai ales ca lucrez direct cu partenerul american care nu a avut probleme acolo cu Fiscul sau cu Protectia Consumatorilor".

Este drept, pe langa sistemul lui Hope au mai aparut si escrocii - care vindeau alte certificate de proprietate pe Luna - insa aceste fraude nu au daramat lantul ambasadelor lunare. Asa ca - in acesti ani - peste 2 milioane de oameni au cumparat proprietati extraterestre si au organizat si un referendum. Ei au votat pentru ca pe Luna sa nu fie posibile dezastre ecologice.

Spre exemplu, la un articol din Constitutia Lunii se prevede ca poti fi expropriat direct numai daca iti lasi naveta sa rugineasca pe terenul de aselenizare.

Razvan Popa, Tudorel Glaman