In filmare este prezentat iranianul Fereydoun Jahani. Militantii nu au justificat in nici un fel rapirea diplomatului si nu au contactat ambasada sau Guvernul iranian. Ministerul iranian de Externe, citat de televiziunea de stat, a confirmat rapirea, anuntand ca agresorii nu au adresat nici o cerere.

Pe de alta parte, oficiali de la ambasada au subliniat ca militantii au facut o eroare identificandu-l pe diplomat drept consulul iranian la Karbala, relateaza Reuters.

Mandat de arestare

Autoritatile de la Bagdad au emis mandate de arestare impotriva fostului membru al Consiliului irakian de guvernare Ahmad Chalabi, acuzat de fals in acte, si a nepotului acestuia, Salem Chalabi, acuzat de crima.

Ahmad Chalabi, fost lider al Opozitiei irakiene din exil, a fost un apropiat al Pentagonului timp de mai multi ani, pana cand s-a ajuns la concluzia ca a furnizat date false Serviciilor americane de informatii si a transmis secrete americane catre Iran. In calitate de presedinte al Tribunalului special irakian, Salem Chalabi a condus eforturile de colectare a probelor impotriva lui Saddam Hussein.

Purtatori de cuvant de la Casa Alba si Departamentul american de Stat au evitat orice implicare, subliniind ca este vorba despre o problema interna a Irakului. Ahmad Chalabi a participat la cel mai recent discurs despre starea natiunii al presedintelui american, George W. Bush, stand alaturi de sotia liderului de la Casa Alba, Laura Bush. Cei doi Chalabi au respins acuzatiile.

Filmul decapitarii

Siteul gruparii islamiste "Monoteism si Jihad" a difuzat inregistrarea decapitarii unui barbat despre care se afirma ca ar fi unul dintre cei doi soferi bulgari luati ostatici in Irak. Numele victimei nu este mentionat. La 28 iulie, pagina de Internet anunta ca "va difuza inregistrarea executiei taranoiului bulgar".

Inregistrarea infatiseaza patru barbati inarmati, in spatele carora se afla steagul gruparii. In filmare, un extremist tine in mana capul insangerat, pe fondul steagului inscriptionat in partea superioara cu: "Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah".