Ultima runda de negocieri dintre reprezentantii sindicatelor din invatamant si cei ai Guvernului, in care ar fi trebuit sa se discute modul in care se vor aplica noile grile de salarizare, s-a limitat la o simpla intalnire cu noul ministru pentru Relatia cu partenerii sociali, Bogdan Niculescu Duvaz, care le-a comunicat oferta guvernamentala, adica nimic.

In urma cu o luna, ministrul Educatiei si Cercetarii, Alexandru Athanasiu, promitea ca salariile dascalilor se vor majora cu 25% de la 1 septembrie, ca urmare a reasezarii grilei de salarizare, in care au fost incluse o serie de sporuri.

La numai cateva zile de la aceste declaratii, sindicalistii s-au intalnit cu ministrul delegat pentru Relatia cu partenerii sociali de la acea vreme, Marian Sarbu, care nu le-a prezentat nici un plan de crestere salariala si au amanat negocierile pentru ieri, cand au aflat ca, de fapt, Guvernul nu are fonduri nici pentru majorarea salariilor si nici pentru aplicarea noilor grile de salarizare.

Aceasta situatie arata adevarata miza a ultimelor masuri sociale anuntate de Guvernul Nastase, adica cea electorala, in conditiile in care in invatamant lucreaza aproximativ 400.000 de persoane - cadre didactice si personal auxiliar -, iar pensionarii, care vor primi din septembrie pensii cu 10% mai mari, sunt circa sase milioane.

Raportul de voturi care pot fi obtinut de PSD la alegerile din toamna este vizibil net in favoarea pensionarilor.

Presedintele executiv al Federatiei Sindicale „Spiru Haret“, Marius Nistor, ne-a declarat ca reprezentantul Guvernului a mentionat, pe langa cresterea salariala zero din acest an, ca salariile dascalilor vor creste in 2005 cu 7%, in functie de cresterea economica pe anul respectiv.

„La ce bun sa discutam despre majorarile din anul 2005, cand va fi alt Guvern?“, a precizat Nistor, care a mai declarat ca toate negocierile purtate nu au fost decat tragere de timp, atitudine ce denota un profund dispret pentru aceasta categorie sociala.

„In aceste conditii, pe 13 septembrie, anul scolar nu va incepe“, a mai afirmat presedintele executiv al „Spiru Haret“.

De asemenea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, ne-a declarat ca in aceasta situatie se preconizeaza blocarea anului scolar 2004-2005. „Exista o derogare de responsabilitate din partea prim-ministrului, din partea ministrului Educatiei si a altor autoritati cu care am negociat in ceea ce priveste aceasta categorie sociala“, a declarat Cornea.

In privinta cresterii salariilor profesorilor cu 25% de la 1 septembrie prin reasezarea grilei de salarizare, Cornea a mentionat ca ministrul Athanasiu i-a specificat ca, de fapt, MEC se angajase numai sa elaboreze legea salarizarii si nu sa o aplice.

Liderul FSLI a mai punctat ca in toate negocierile purtate cu guvernantii li s-a indus ideea unor majorari salariale, iar acum li se spune ca nu sunt bani.

Reprezentantii sindicalistilor din invatamant au subliniat ca, daca Guvernul dorea, se gaseau bani pentru dascali, asa cum s-au gasit bani pentru dublarea salariilor profesorilor universitari si asa cum au fost gasiti bani si pentru marirea pensiilor cu 10% de la 1 septembrie.