Un grup de personalitati si organizatii civice protesteaza fata de intentia PSD de a cumpara imobilul din Kiseleff

Mai multe organizatii civice si personalitati publice protesteaza fata de intentia PSD de a cumpara imobilul din Sos. Kiseleff 10, cunoscut in ultimii ani ca sediul central al partidului. Protestatarii spun ca intentia PSD “contravine legii” deoarece cladirea respectiva a fost lasata mostenire statului pentru a deveni muzeu.

“Prin legea publicata in Monitorul Oficial din 21 martie 1926, votata de Adunarea Deputatilor si Senat in sedinta din 16 martie 1926, se infiinta Muzeul Toma Stelian, in virtutea testamentelor olografe din 24 august 1923 si 19 august 1925”, se arata in documentul facut public de protestatari, care explica faptul ca “aceasta cladire, impreuna cu colectiile de arta pe care le-a

adapostit, nu a fost donata statului roman pentru a deveni sediul unui partid. Prin violarea vointei donatorului se dovedeste inca o data nepasarea fata de patrimoniul cultural al Bucurestilor si fata de principiile statului de drept”. Istoricul Radu Ionescu, unul dintre protestatari, ne-a declarat ieri ca ar fi o problema cu gasirea testamentului respectiv.

“Inteleg ca daca nu vrei sa gasesti testamentul, nu-l gasesti”, ne-a spus el.

Printre semnatarii protestului se numara Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Ion Caramitru, Renate Weber, Uniunea Arhitectilor din Romania, Centrul de Resurse Juridice, Institutul pentru Politici Publice etc.

Recent, in presa centrala a aparut o informatie potrivit careia PSD intentioneaza sa cumpere, in baza unor legi facute cu acest scop, sediul din Kiseleff 10 contra sumei de 14 miliarde lei (circa 350.000 euro). Achizitia este cu atit mai stranie cu cit sediul PD, de dimensiuni similare, a fost evaluat la suma de 45 miliarde lei (1.125.000 de euro), iar cel al PRM, la 560 milioane lei (14.

000 de euro).

Purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean, ne-a declarat ieri ca se lucreaza la o documentare aprofundata a acestui caz. “Din cite stiu eu, istoria nu e chiar asa cum o prezinta oamenii respectivi. Tot respectul pentru valoarea culturala a lor, dar stim bine care sint afiliatiile lor politice.

Problema aceasta puteau s-o ridice mai de mult, nu acum, in prag de campanie electorala”, a afirmat Corlatean.