Zeci de mii de persoane au participat la asa-numitele “manifestatii de luni” impotriva reformelor sociale initiate de guvernul Gerhard Schroeder, manifestantii cerind demisia cancelarului, apel tot mai des auzit in ultimele saptamini si din rindul partidului social-democrat (SPD).

Lansate saptamina trecuta, in 36 de orase din fosta Republica Democrata Germania, sub sloganul “Pentru munca, justitie sociala si solidaritate”, protestele s-au extins si in marile orase din vestul Germaniei. Demonstrantii se opun planurilor guvernului de reducere, incepind cu ianuarie 2005, a ajutorului de somaj si a altor beneficii sociale.

Proiectul face parte din programul de reforme al cancelarului Gerhard Schroeder - Agenda 2010 - care isi propune revitalizarea economiei germane.

Potrivit politiei, la mitingul de la Magdeburg au fost peste 12.000 de persoane, la Leipzig - 8.000, 4.500 la Rostock, 3.000 la Dessau si Halle, in timp ce pancarte cu inscriptiile “Noi sintem poporul”, “Schroeder trebuie sa plece” si “Pentru un nou partid de stinga” au aparut la Dresda si Iena.

Amplele demonstrati sint organizate ca raspuns la adoptarea de catre guvernul german a unei controversate masuri prin care se stabilesc proceduri stricte pentru acordarea ajutorului de somaj. De exemplu, o persoana poate pierde ajutorul social daca refuza o oferta de lucru sau de recalificare profesionala.

Somajul din cinci landuri din estul Germaniei atinge 18,5a, mai mult decit dublul nivelului inregistrat in vestul tarii.

Protestele au aceeasi amploare cu cele care au dus la caderea Zidului Berlinului, in noiembrie 1989, iar comparatia a stirnit nemultumirea guvernului federal.

Acuzat de tradarea social-democratiei

Fostul presedinte al Partidului Social-Democrat din Germania, Oskar Lafontaine, i-a cerut cancelarului Gerhard Schroeder sa demisioneze daca nu renunta la reformele nepopulare.

Intr-un interviu publicat in revista “Der Spiegel”, Lafontaine il critica dur pe cancelar, pe care-l acuza ca a renuntat la social-democratie in pofida dezaprobarii din partea majoritatii militantilor partidului.

Fostul lider al SPD afirma ca ar putea contribui la o noua initiativa de stinga, care vizeaza infiintarea unui partid rival pentru alegerile din 2006 daca Schroeder nu revine asupra programului sau. Amenintarea privind crearea unui nou partid este una cit se poate de serioasa, apreciaza analistii, potrivit carora potentialul unui nou partid de stinga ar putea ajunge pina la 20a din sufragii.

Apelul lui Oskar Lafontaine intervine dupa o initiativa similara lansata saptamina trecuta, prin e-mail, de militanti SPD din Renania.