Cu cateva exceptii, toti parlamentarii PSD au de gand sa isi depuna dosarul pentru a candida in alegerile preliminare pentru un loc pe listele parlamentare. In judetele Botosani, Ialomita, Alba, Dolj si Neamt parlamentarii deja si-au depus dosarele de candidati.

Cu sau fara activitate, cu sau fara notorietate, actualii parlamentari PSD isi incearca norocul pentru a prinde un nou mandat in conditiile in care locurile pe liste s-au restrans, iar la varful partidului au aparut figuri noi care au sustinere din partea unora dintre liderii influenti.

Chiar daca aproape toti vor candida, Biroul Coordonator al PSD a dat deja asigurari ca 25% vor ramane fara fotolii. Deja au fost trimise catre organizatii noi precizari cu privire la conditiile de participare. Parlamentarii care doresc sa candideze vor fi examinati in privinta activitatii lor in legislative.

Situatia se va complica pe 28 august, cand presedintii de organizatii judetene vor fi informati unde si pentru cine vor trebui sa rezerve locuri pe liste pentru cei 10% parlamentari impusi de conducerea centrala.

Pana in acest moment, in judetul Cluj este cea mai mare concurenta pentru un loc pe liste. Surse din cadrul organizatiei ne-au declarat ca pana in acest moment si-au depus dosarele peste 80 de doritori, desi regulamentul alegerilor preliminare prevede pentru judet un numar maxim de 46 de candidati.

Pe langa actualii parlamentari Grigore Zanc, Vasile Puscas si Vasile Suciu, si-au depus candidaturile Vasile Dancu, Vasile Soporan - fost prefect de Cluj - si Remus Lapusan, reprezentant TSD. La Suceava, cu execeptia lui Alecu Sandu, candideaza toti parlamentarii. Tot aici, ministrul Eugen Bejenariu spera sa obtina un loc de deputat.

La PSD Braila, cu exceptia lui George Dragu si Ion Stefan, vor candida toti ceilalti parlamentari, inclusiv Daniela Bartos, fostul ministru al Sanatatii. Pe langa Aurel Simionescu, fost presedinte al CJ Braila si candidat la Primaria municipiului, un loc pe listele PSD spera sa obtina interpreta de muzica populara Ionela Prodan, care a participat la toate caravanele electorale ale partidului.

La PSD Bihor si-au anuntat intentiile de a candida parlamentarii Mihai Bar si Theodor Maghiar. Ultimul a renuntat recent la calitatea de parlamentar pentru pozitia de consilier judetean, insa acum a inceput sa stranga semnaturi pentru a incerca sa devina din nou parlamentar.

Surse din cadrul PSD Bihor ne-au declarat ca deputatul Razvan Ionescu nu mai este dorit in filiala si ca de aceasta data nu se va mai accepta impunerea candidaturii sale de la centru. Si actualul prefect de Bihor, Gheorghe Sarb, intentioneaza sa candideze pentru un loc pe liste.

La Valcea, cu exceptia senatorului Serban Bradisteanu, care nu mai este acceptat de filiala, vor candida toti actualii parlamentari PSD. La Bacau, cu exceptia lui Emilian Prichici, toti parlamentarii vor sa candideze.

O situatie speciala este intalnita la Neamt, unde controversatul om de afaceri Culita Tarata, cercetat de PNA, si-a anuntat intentia de a candida, desi partidul a restrictionat accesul pe liste al celor acuzati de coruptie. Inghesuiala pe listele PSD este sporita de locurile acordate tinerilor si femeilor. Presedintele TSD, Victor Ponta, este multumit de decizia luata de BEx.

Acesta a renuntat la intentia de a boicota aceste alegeri si va candida la Gorj. In plus, pentru un loc de parlamentar au fost asigurati Alin Teodorescu si Anca Alexandrescu, doi dintre consilierii lui Nastase. Atat oamenii premierului, cat si cei ai lui Iliescu – Corina Cretu, Octavian Stireanu - vor primi locuri din cota de 10% rezervate.