Furtuna de aseara a daramat copaci, a determinat oprirea curentului in cateva cartiere si a facut circulatia un haos *Mii de bucuresteni au ramas in drum pentru ca tramvaiele si troleibuzele n-au mai putut circula *In situatii de criza, Capitala devine un oras imposibil de administrat.

Aseara, in jurul orelor 18.

30, potopul s-a abatut asupra Capitalei. Ploaia torentiala si grindina au facut ca circulatia de pe principalele artere sa fie ingreunata, iar pe unele portiuni chiar oprita. Din cauza ca Bucurestiul nu are o retea de canalizare bine pusa la punct, apa a acoperit zone intregi de carosabil, iar pasajele Marasesti, Unirii, Baneasa si Jiului au fost inchise.

Ploaie, grindina, tunete si fulgere. Asa a aratat o zi de “Cuptor” in Bucuresti. Ieri, Capitala a fost tinta uneia dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani. A plouat cu galeata peste Bucuresti, iar cand ploaia a stat, a inceput grindina. Pagubele produse de furtuna care a daramat copaci si a distrus garduri sunt inca imposibil de estimat.

Printre zonele “avariate” ale Capitalei se numara Panduri si Pantelimon. De asemenea, aversele de ploaie au blocat principalele pasaje ale orasului. La Unirii si Obor, soferii nu si-au putut continua drumul. Gurile de canal au fost umplute imediat cu apa. Ploaia a intrat in garajele cetatenilor si le-a inundat gradinile. Din fericire, nici la Spitalul Clinic de urgenta “Sf.

Pantelimon” si nici la Spitalul Clinic de urgenta Floreasca nu s-au inregistrat victime ale accidentelor provocate de ploaie.

Institutul National de Meteorologie si Hidrologie a precizat ca, in zilele urmatoare, se asteapta sa fie precipitatii de genul celor de astazi.

Alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta cateva ore

Potopul care s-a abatut ieri-seara asupra Bucurestiului a lasat in bezna cartiere intregi. Numarul reclamatiilor inregistrate la „Electrica“ in decurs de numai o ora a depasit cateva sute. Practic, telefoanele dispeceratelor societatii „Electrica“ au fost „inrosite“ de apelurile bucurestenilor care reclamau intreruperea alimentarii cu energie electrica.

“In momentul de fata nu avem o situatie exacta, dar pot sa va spun ca aproape in toate cartierele avem zone in care s-a intrerupt curentul. Potrivit primelor estimari, cateva zeci de posturi de transformatoare au fost afectate, dar echipele noastre de interventie se afla la fata locului”, ne-a declarat dispecerul de serviciu Radu Ion.

Ploaia a determinat nu doar intreruperea iluminatului casnic si chiar public, in unele zone, ci si a circulatiei tramvaielor si a troleibuzelor, care se insirau unele dupa altele pe kilometri intregi.

Intreruperea alimentarii cu energie electrica a durat cateva ore, perioada in care zeci de mii de oameni au fost nevoiti sa stea in bezna “din cauze naturale”.

Intersectii blocate

Prima furtuna mai serioasa care s-a abatut asupra Bucurestiului a paralizat transportul in comun pentru o buna perioada de timp. Din cauza fulgerelor puternice, curentul electric a fost intrerupt timp de mai multe ore si miile de bucuresteni surprinsi in troleibuze si tramvaie au fost nevoiti sa-si continue calatoria pe jos.

In apropiere de Cinematograful Gloria, o duzina de troleibuze a facut imposibila circulatia celorlalte masini. Zeci de autoturisme asteptau la intersectia Potcoava, blocate fiind de troliebuzele 70 si 92, care au ramas intepenite din cauza penei de curent. Zeci de oameni s-au ingramadit in adaposturile din statiile RATB, care se umplusera pana la refuz, uzi pana la piele.

Altii, mai ghinionisti, incercau sa gaseasca un adapost unde sa poata scapa de grindina care pica din cer cu nemiluita. Nimeni nu stia ce se intampla cu adevarat, fiecare asteptand cu nerabdare masinile RATB care sa-i duca acasa.

Dupa cateva zeci de minute, cineva a anuntat ca este o pana de curent si ca nu se stie cand va fi remediata. Unele persoane mai curajoase s-au decis sa infrunte urgia si sa plece, sperand ca grindina sa se opreasca cat mai curand.

Pompierii nu au putut face fata solicitarilor

Furtuna de aseara i-a luat din nou pe nepregatite pe locuitorii Capitalei si pe cei din tara. Reprezentantii Brigazii de Pompieri din Bucuresti ne-au declarat ca au primit foarte multe apeluri de la bucurestenii surprinsi de furtuna in masini si ca multora dintre acestea nu le-au putut face fata.

Conform declaratiilor pompierilor, acest lucru s-a intamplat din cauza numarului mic de autospeciale pe care il au in dotare, in comparatie cu multitudinea de apeluri disperate venite din partea cetatenilor in cele aproximativ doua ore cat a durat potopul.

Telefoanele mobile “au cazut”

Cei peste 300.000 de bucuresteni po-sesori de telefoane mobile s-au vazut pusi in situatia de a nu putea folosi, timp de minute bune, serviciile pentru care platesc bani grei. Semnalul principalilor operatori de telefonie mobila “a cazut” timp de cateva minute in mai multe zone ale Capitalei, facand inutile aparatele.

Contactati de reporterii “Stirea Zilei”, reprezentantii Connex si Orange nu au putut oferi detalii despre motivele acestei caderi de semnal, punand pana pe seama furtunii deosebit de violente.

Din cauza potopului de aseara, romanii nu si-au mai putut pune dorinte privind „ploaia de stele“ a Sfantului Laurentiu

Noaptea trecuta a fost, si la catolici, si la ortodocsi, Sarbatoarea ploii de stele, in calendarul celor dintai figurand ca “Sf. Laurentiu”, iar in calendarul celor din urma ca “Sfintii Mucenici, arhidiaconii Xsist si Ipolit”.

Din pacate, insa ploaia si furtuna izbucnite aseara au stricat socotelile celor care ar fi vrut sa profite de multitudinea de stele cazatoare pentru a-si pune toate dorintele neimplinite pana acum. In loc sa priveasca cerul instelat, asa cum ar fi trebuit, romanii s-au adapostit de furtuna care a facut si de aceasta data ravagii.

Din batrani se spune ca in aceasta noapte pe cer este o adevarata ploaie de stele. Legenda spune ca toate dorintele puse in aceasta noapte, ori de cate ori cade o stea, se implinesc. “Daca vei vedea o stea cazatoare pe 10 august, vei visa alesul sau aleasa”, spun cei care mai stiu cate ceva despre aceasta sarbatoare.