Festivalul Filmului Lumii de la Montreal, al carui program a fost dezvaluit marti, a retinut 20 de filme pentru competitia oficiala a celei de-a 28-a editii, ce se va desfasura intre 26 august si 7 septembrie.

Avind un caracter anti-hollywoodian declarat, spre deosebire de Festivalul de la Toronto, programat pentru luna septembrie, festivalul de la Montreal aduce in fata, in mod traditional, cineasti de pe cinci continente.

Festivalul se va deschide pe 26 august, cu "Elles etaient cinq", filmul de debut al regizoarei canadiene Ghyslaine Côte, care participa la competitia oficiala. Vor concura pentru Le Grand Prix des Ameriques (Marele Premiu al Americilor) nume obisnuite la Montreal, precum Carlos Saura ("El 7 Dia"), Raoul Ruiz ("Dias de campo") si australianul Paul Cox ("Human Touch").

Acesta a cistigat in urma cu doi ani marele premiu al festivalului, pentru "Innocence".

Alaturi de acestia figureaza cineasti prezentati de organizatori drept "vedete in curs de afirmare": regizorul turc Yesym Ustaoglu ("Waiting for the clouds") sau chinezul An Zhanjun ("Le chef du stationnement").

In competitie mai sint prezente filme din Grecia, Germania, Japonia, Rusia, Statele Unite, Argentina, Columbia si, pentru prima data, Slovenia.

In total, festivalul are in program 416 filme (scurt-metraje, lung-metraje si documentare) din 72 de tari.

Regizorul francez Claude Zidi, cunoscut pentru comediile "Les sous-doues", "Asterix et Obelix contre Cesar" sau "Les Ripoux", va fi presedintele juriului.

Premii speciale vor fi acordate actritei Isabelle Adjani si regizorilor Theo Angelopoulos (Grecia) si Krsto Papic (Croatia).