La 1.000 de metri altitudine, linga Muntii Cindrel, intr-o localitate fara gaz si cu mari probleme in alimentarea cu apa, primaria a deschis o sala de Internet. In Marginimea Sibiului, comuna Jina este recunoscuta pentru gospodarii sai, cu case mindre si “oi multe si cornute”.

Din cauza altitudinii, localitatea este aproape izolata, dar asta nu-i impiedica pe oameni sa-si achizitioneze ultimele modele de calcula toare, 50 dintre localnici avind computere acasa.

Primarul comunei Jina, Iancu Beschiu, a reusit sa faca rost de zece calculatoare si de un server de la Centrul de Perfectionare din Sibiu si a deschis, la Caminul Cultural, “Centrul comunal de informatica din Marginimea Sibiului”. Pentru ca sint plecati mai tot timpul cu oile la munte, ciobanii nu prea au timp sa dezlege tainele computerului.

“Acum sint toti la lucru, ciobanii la munte, femeile si copiii prin curte. Nici crismarul nu a deschis, ca stringe finul. Mai avem de pus la punct citeva lucruri, dar sper sa se obisnuiasca lumea si sa vina la Internet”, a declarat primarul Iancu Beschiu. Acesta vrea sa aduca de la Sibiu un profesor care sa le predea localnicilor cursuri de informatica contra cost.

“Ar fi mai bine sa stea pe calculatoare decit sa se duca la crisma”, spera edilul.

“Cine e Internet asta?”

Marginimea Sibiului e intesata de TIR-urile turcesti care incarca brinza si lina, iar Internetul poate sa mai astepte. Am intrebat citiva locuitori daca stiu ca au Internet in sat. “Cine e asta, nu am auzit de el, nu e de pe la noi”, a raspuns tanti Maria, preocupata de caruciorul cu lina pe care il tragea dupa ea.

Primarul din Jina spune ca totusi oamenii nu sint straini de calculatoare. “In toata comuna cred ca sint vreo 50 la particulari, acasa. Au cumparat pentru copii. Avem si noi la primarie, si aproape toti angajatii stiu sa lucreze la calculator”, spune Beschiu.