Potrivit autoritatilor spaniole, 264 de cetateni romani au obtinut drept de rezidenta pe teritoriul spaniol, pentru ca au fost victime sau rude cu cei care au avut de suferit de pe urma atentatelor de la 11 martie, de la Madrid.

Pe langa alte state ale lumii, care au fost afectate de tragicele evenimente, autoritatile spaniole au mai acordat drept de rezidenta pentru 19 cetateni bulgari, 18 ucraineni si doi cetateni din Republica Moldova. In total, s-au acordat peste 600 de certificate de rezident, dintre care 355 au fost primite de catre victimele directe ale atentatelor si 318 de catre familiile acestora.

Aceste acte au o perioada de valabilitate de un an, iar reinnoirea lor nu se face in mod automat. Strainii carora le expira dreptul de rezidenta vor trebui sa prezinte o serie de documente, precum contracte de munca sau orice act care sa dovedeasca faptul ca dispun de un venit curent, pentru a putea sa reobtina acceptul spaniolilor de a ramane pe teritoriul lor.

Pana marti, autoritatile de la Madrid s-au confruntat cu un numar foarte mare de apeluri din partea strainilor interesati de a obtine drept de sedere in Spania.