Regia Nationala a Padurilor a inaugurat, ieri, la Piatra Neamt, o fabrica de sucuri naturale si nectaruri din fructe, in cadrul unei investitii de 84 de miliarde de lei.

„Capacitatea de procesare a fabricii este corelata, in functie de resursele de fructe disponibile, de la 600 pana la 1000 tone pe an“, a declarat directorul Directiei Silvice Neamt, Costache Rusu.

Linia tehnologica de prelucrare poate procesa fructele de padure in piureuri, nectaruri sau sucuri concentrate, ambalate sau imbuteliate aseptic, produsele obtinute fiind 100% ecologice, fara coloranti sau stabilizatori.

Aceste produse vor putea fi gasite pe piata romaneasca in prima decada a lunii septembrie, RNP urmand sa creeze o retea de distributie in toate zonele tarii, prin directiile silvice, a spus Ion Dumitru, directorul general RNP Romsilva, prezent la inaugurare.

Acesta a mai precizat ca fructele de padure provin din zone atestate ecologic, alte 100.000 de hectare de padure urmand a fi atestate in aceasta perioada.

Pana in prezent, fructele recoltate din padurile administrate de RNP Romsilva erau exportate in tarile Uniunii Europene in stare proaspata, congelate sau uscate, dar oficialii regiei apreciaza ca, prin prelucrarea acestor produse, valoarea adaugata va fi mai mare. Din acest motiv, RNP va demara construirea unei noi capacitati de prelucrare a fructelor de padure la Focsani.

Din datele furnizate de conducerea RNP, reiese ca pe piata externa un kilogram de piure din fructe de padure se poate vinde cu 1,8 euro, iar sucul concentrat - cu 14 euro/kg, iar pe piata interna preturile nu vor fi mai mari decat cele practicate de producatorii de nectaruri existenti pe piata.

In acest an, RNP estimeaza o productie de 6000 tone de fructe de padure, vanzarea acestora pe piata externa aducand regiei venituri de aproape 5 milioane de dolari.