Trimisul nostru special in Grecia, intra in febra celui mai mare eveniment sportiv al planetei

Incepind de azi, vreme de 17 zile, 10.500 de sportivi din 202 tari se intrec in 28 de sporturi si 301 discipline

Jocurile Olimpice iau startul asta-seara la Atena, legendara capitala a celei mai vechi civilizatii din Europa. Grecia s-a pregatit cum se cuvine pentru cel mai important eveniment din istoria sa recenta, pentru ca Olimpiada, cel mai mare eveniment sportiv din istoria umanitatii, este opera stravechilor eleni.

Parfumul inconfundabil al intoarcerii acasa a Jocurilor, dupa 108 ani de pribegie, e respirat din plin de 10.500 de sportivi veniti din 202 tari. Zeii se vor desfata timp de 17 zile, pentru ca gladiatorii moderni se vor intrece in 28 de sporturi si 301 discipline. Printre acestia, peste o suta de romani.

Sportivii tricolori n-au parasit Satul Olimpic decit pentru a merge la antrenament. Delegatia Romaniei locuieste in Satul Olimpic. Accesul in aceasta locatie-gigant care a costat aproape 400 de milioane de euro, e restrictiv.

Cu exceptia sportivilor si a oficialilor, intrarea se face pe baza de programare, doar cu acceptul delegatiei nationale si dupa un control efectuat de trei filtre de securitate. Vilele Noii Zeelande si ale Braziliei, situate in vecinatatea Romaniei, sint mult mai animate. Sud-americanele asculta zilnic samba, iar neo-zeelandezii si-au decorat fatada cladirii cu motive traditionale.

La noi, monotonia e sparta, din cind in cind, de cite o manea.

Parerile sportivilor romani sint impartite. Debutantii sint fascinati de atmosfera, in timp ce veteranii cirtesc. “Meniul e saracacios, iar in sat nu prea ai cum sa te distrezi. Multi n-avem nici macar televizor! In plus, la banii nostri, nu ne permitem sa cumparam nimic! Nici macar un suvenir, o mascota sau un breloc!”, se plinge canotorul Florin Corbeanu.

Cu totii se delecteaza dupa-amiaza pe balcon, unde le admira pe braziliencele din echipa de volei pe plaja, care locuiesc vizavi. O alta problema o reprezinta distanta dintre baza de antrenament si sat: peste 60 de kilometri. Canotorii pleaca dimineata, la 9.00, si se intorc seara, la 19.00. “Facem o ora pina la lac.

Mincam, ne odihnim putin si sarim iar in barca”, povesteste Daniel Mastacan. “Vintul e marea problema. Fiind foarte aproape de mare, briza e puternica si te arunca in balize. Dar nu ne facem probleme. Sintem obisnuiti de pe Snagov, unde salupele smecherilor ne creau aceleasi probleme”, spune cu naduf Ciprian Munteanu, aruncind si o injuratura scurta printre dinti.

Ceremonia de deschidere va fi un omagiu adus istoriei milenare a Greciei. Organizatorii nu au vrut sa spuna nici un cuvint despre acest spectacol, dar cotidianul elen “Kathimerini” a dezvaluit citeva amanunte.

Festivitatea va fi deschisa de prezentatorul franco-elen Nikos Aliagas, imbracat ca un muncitor, care va bate ultimul cui la Stadionul Olimpic, in cinstea miilor de muncitori care au asudat zile in sir pe santiere. La un moment dat, arena se va cufunda in intuneric, iar din tribune vor cobori percutionisti insotiti de ritmuri lente de zeibekiko, un dans popular elen practicat doar de barbati.

Peluza stadionului va fi “inundata”, iar o cometa isi va stinge “coada” in acest lac, pe suprafata “apei” urmind sa apara cele cinci cercuri olimpice - rosu, galben, albastru, verde si negru. Ceremonia va fi transmisa de TVR 1, asta-seara, cu incepere de la ora 20.50.

Rony si Monica, timisorenii congolezi

Pe linga campionii care vor lupta pentru tricolor, o mina de compatrioti sint inregimentati sub faldurile altor drapele. Printre acestia, timisorenii Emile Rony si Monica Clara Bakale, reprezentantii Republicii Congo in concursul de natatie, reprezinta - atit la propriu, cit si la figurat - o pata de culoare.

Monica si Emile locuiesc in Romania, la Timisoara, dar concureaza pentru Congo. Nascuti din tata congolez si mama timisoreana, cei doi au ales aceasta solutie pentru ca, in Romania, probabil ca n-ar fi reusit sa faca fata nici macar unei selectii judetene. Emile Rony (17 ani) si Monica Clara Bakale (25 de ani) sint frati si vor participa la cursa de 50 de metri liber.

Motivatia e, de asemenea, inedita. Cei doi nu sint specialisti pe aceasta distanta, dar concureaza pentru ca aici se aliniaza cei mai multi concurenti, iar sansele de a-si indeplini obiectivul, evitarea ultimului loc, cresc si ele. Copiii familiei Bakale au ajuns la Olimpiada profitind de locurile-cota oferite tarilor africane.

Au evitat astfel calificarile, care s-ar fi dovedit, cu siguranta, greu de trecut pentru niste sportivi de valoarea lor.

“Sintem refugiati”

Povestea celor doi incepe in anii '70, cind tatal lor s-a inscris la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Cluj. Acolo a cunoscut-o congolezul pe mama lui Roni si a Monicai. Dupa absolvirea facultatii, tinarul cuplu s-a intors in Congo, de unde a facut insa cale-ntoarsa in ‘98.

“Am fost nevoiti sa ne intoarcem la Timisoara, dupa ce rebelii au atacat junta militara care se afla la putere. Sintem refugiati”, ne-a povestit Monica. Dupa sase ani pe Bega, cei doi vorbesc destul de bine romaneste. Intreaga familie a primit de curind si cetatenia romana. Inotul reprezinta mai degraba o pasiune, decit o meserie, pentru Rony si Monica.

“Am inceput sa practicam natatia datorita relatiei bune a parintilor nostri cu antrenorul Aurel Badescu, cu care se cunosc inca din '70”, spun sportivii. De altfel, Badescu ii insoteste pe cei doi la Atena, unde face parte din staff-ul congolez. Cu totii locuiesc in sectorul din Satul Olimpic rezervat tarii africane.

Zilele trecute, timisorenii s-au antrenat alaturi de componentii lotului olimpic de natatie al Romaniei. Bucuria si onoarea i-au coplesit.

Pustiul de 17 ani a promis ca le va face galerie tricolorilor, in timp ce Monica s-a laudat ca-l cunoaste pe Dragos Coman. Rony s-a entuziasmat ca un copil cind Andreea Raducan l-a intervievat pentru TVR.

“Ii salut pe tovarasii mei din Timisoara si pe prietena mea, Miruna! Sa-mi tineti cu totii pumnii!”, a exclamat tinarul, pentru care Olimpiada nu reprezinta culmea performantei, ci doar un prilej de distractie.