Cine nu casca ochii casca punga. Daca nu sunteti pe faza, puteti pierde aproape 10% din suma printr-o tranzactie ce la inceput poate parea foarte avantajoasa.

Unele case de schimb valutar au gasit o noua metoda prin care atrag clienti neatenti: cecurile de calatorie.

ADRIAN MIHAI

V-ati obisnuit deja cu casele de schimb care ofera cursuri mai bune decat piata, dar practica un comison ce transforma intreaga afacere dintr-una foarte profitabila intr-un esec? Acum clientii grabiti si nea-tenti din Bucuresti sunt atrasi printr-o noua metoda. Panourile de afisaj plasate in strada de unele case de schimb valutar s-au imbogatit cu inca o rubrica.

Pe langa traditionalele “vanzare“ si “cumparare“ a aparut acum si rubrica de “cumparam cecuri“. Cursul afisat pentru cumpararea de cecuri este mai bun decat cel oferit de piata, pentru cash. Un moment de entuziasm si de neatentie si poti crede ca vei obtine acel curs foarte bun schimband valuta cash.

Iti aduci aminte repede de posibilitatea existentei unui comision, iar cand te lamuresti ca de aceasta data el este zero (la unele case acest anunt este chiar afisat mare) esti convins ca faci o afacere buna.

NEATENTIE. Surpriza vine in momentul in care persoana care schimba valuta primeste banii in moneda nationala. Cursul pentru cumpararea de cash este cam cu 10% mai mic decat media pietei. Atunci oricum este prea tarziu. “Reclamatiile se fac numai in momentul efectuarii tranzactiilor“, sta scris mare la ghiseul unei astfel de case.

Chiar daca ai mai vrea sa protestezi, un bodyguard care te asteapta afara descurajeaza orice astfel de tentativa.

SURPRIZA. Chiar daca pe panoul de afisaj apare cursul de schimb al cecurilor de calatorie, casa de schimb valutar nu realizeaza aceasta operatiune. “Deocamdata nu acceptam cecuri de calatorie. Cam peste o saptamana!“, mi-a raspuns sec operatoarea unuia din cele 28 puncte de lucru ale casei de schimb Travelex SRL.

Si ca orice client care este interesat de lansarea unui nou serviciu, am cerut numarul de telefon de la firma. “Numarul este secret!“, m-a linistit persoana de la ghiseu. Am reusit totusi sa luam legatura cu Daniel Tacev, asociat si administrator al firmei, de la care am aflat ca aceasta activitate de acceptare a cecurilor a inceput de trei zile.

Nu a dorit sa ne dea prea multe detalii despre activitatea sa invocand legalitatea actiunilor sale.

REACTII. Banca Nationala a Romaniei, cea care autorizeaza functionarea caselor de schimb valutar, nu are posibilitatea sa intervina in aceasta problema. “BNR doar autorizeaza casele de schimb valutar. Cei care au fost pagubiti printr-o astfel de tranzactie se pot adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului“, spune Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

Biroul de presa al ANPC ne-a comunicat insa ca pana acum nu au primit astfel de reclamatii de la populatie. Aceasta situatie poate fi explicata prin faptul ca cei mai vulnerabili la aceste “strategii comerciale“ sunt cetatenii straini sau romanii intorsi in tara pe perioda vacantelor.

SFAT

“BNR doar autorizeaza casele de schimb valutar. Cei care au fost pagubiti printr-o astfel de tranzactie se pot adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului“ - Mugur Stet purtatorul de cuvant al BNR

CECURI

Cecurile de calatorie sunt una dintre cele mai sigure modalitati de pastrare a valutei in cazul unei calatorii in strainatate. Cecurile de calatorie sunt emise de bancile comerciale sub sigla mai multor organisme internationale: American Expres, Thomas Cook, VISA, Swis Bankers, Travellers Cheque.

Ele pot fi folosite in strainatate atat penru plata marfurilor si serviciilor achizitionate, dar pot fi si schimbate in valuta statului respectiv contra unui comision. In Romania, rascumpararea cecurilor se poate face la ghiseul oricarei banci comerciale la cursul valutar din acea zi la care se adauga o serie de comisioane.