Romania are 66% sanse sa fie admisa in Uniunea Europeana in 2007, releva un sondaj de opinie realizat de Reuters printre economistii europeni. Cei 37 de specialisti chestionati considera ca Romania mai are de finalizat o serie de reforme, spre deosebire de Bulgaria, considerata a fi pe drumul cel bun.

Sansele Bulgariei sunt apreciate la 75%, iar pentru Croatia si Serbia economistii dau ca sigura aderarea, dar intr-un orizont de timp mai indeparat, 2009, respectiv 2015.

„Bulgaria a inchis toate capitolele, iar ritmul reformelor a fost impresionant“, afirma unul dintre economistii Deutsche Bank Istanbul, care a apreciat ca reformele au fost incetinite in tara noastra, dar ca este timp pentru a recupera. Dosarul deschis al Romaniei cuprinde Concurenta, Mediul, Justitia, domenii in care legislatia si practicile sunt sub standardele europene.

Daca nu va fi gata la timp, Romania risca sa intre sub incidenta clauzei de siguranta, adoptata de UE in iunie, care poate intarzia cu un an admiterea Romaniei si Bulgariei in UE, clauza cu care Sofia a fost de acord, dar pe care Bucurestiul incearca sa o negocieze. Fapt interpretat de analistul Deutsche Bank drept o dovada a increderii pe care Bulgaria o are in propriile forte si realizari.

Economistii intervievati de Reuters isi exprima si opinia ca alegerile din aceasta toamna pot distrage atentia politicienilor de la Bucuresti de la procesul de integrare in UE spre problemele interne, ceea ce creeaza intarzieri fata de calendarul propus.

Dinspre partea institutiilor europene, noua Comisie Europeana este optimista in privinta eforturilor pe care inlocuitorul lui Günter Verheugen, comisarul finlandez pentru Extindere, Olli Rehn, le va depune pentru a atinge tintele stabilite: pregatirea Balcanilor pentru aderare si adoptarea unei pozitii clare pentru Turcia.

„Am deplina incredere in noul comisar european pentru Extindere, Olli Rehn“, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Bruxelles, noul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, transmite agentia bulgara Focus.

Ca prioritati in activitatea noului comisar european pentru Extindere, Barroso a mentionat continuarea liniei politice stabilite de fostul comisar Günter Verheugen, aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana si precizarea problemelor legate de o eventuala aderare a Turciei la organizatie, o atentie sportita fata de zona Balcanilor.

Noul comisar pentru Extindere al Uniunii Europene, finlandezul Olli Rehn, este binecunoscut la Bruxelles prin functia pe care a detinut-o ca sef al Cabinetului fostului reprezentant al Finlandei in Comisia Europeana, Erki Liikanen, si ca membru al Parlamentului European, in perioada 1995-1996.

Rehn a fost consilier pentru politici economice al premierului finlandez, Matti Taneli Vanhanen, care l-a nominalizat pentru functia de comisar in cadrul Comisiei Europene.