In anii ’80, buldozerele lui Ceausescu au ras tot ceea ce statea in calea „victoriei socialismului“. Construirea maretului bulevard si a impozantei Case a Republicii a necesitat „sacrificii“. Biserici de valoare exceptionala, case cu arhitectura deosebita au disparut. Atunci, sute de oameni ieseau sa apere cu trupurile lor Biserica „Sf.

Vineri“, stateau de paza noaptea cu lumanarile aprinse, o multime de oameni au facut infarct cand au fost aruncati din frumoasele lor case, dandu-li-se, in cel mai bun caz, un apartament de doua camere in vreun cartier marginas. Toate aceste imagini au circulat la televiziunile din lumea intreaga. Oameni de stiinta si de arta s-au impotrivit „macelului“ ordonat de Ceausesti.

Europa Libera urla, Vocea Americii si Deutsche Welle, la fel. Toata lumea lua atitudine. Se stia. De vina e comunismul si cei care il slujesc.

A venit Revolutia si ne-am afundat in democratie. La jumatatea lunii iulie, dupa cum bine se stie, a fost publicata Lista monumentelor istorice. Pe langa aceasta, exista o asa-numita lista a rusinii, care cuprinde nici mai mult, nici mai putin de 544 de monumente istorice (case, biserici, statui) distruse in ultimul deceniu. Adica, din 1994 pana in zilele noastre.

„Romania este singura tara in care patrimoniul a fost agresat pe timp de pace. Toate acestea s-au distrus, din nerozia abolirii, in februarie 1990, a Legii monumentelor. La aceasta se adauga neglijenta si necunoasterea. Cele mai multe dintre cele aflate pe lista au disparut cam din 1991-1992 incoace. Sunt cateva despre care nu se mai stie exact cand au disparut.

Aceste monumente, case disparute, aveau o valoare documentara“, spune Razvan Theodorescu, ministrul Culturii si Cultelor. „Casa pictorului Sava Hentia din Sebesel, judetul Alba, cateva case din municipiul Sacele (judetul Brasov), de la Zabala, din Covasna, sunt numai cateva exemple dintre cele 544 aflate pe lista“, a mai declarat ministrul.

Pe lista se regasesc aproximativ 25 de biserici din secolul al XVIII-lea si al XIX-lea. La Iasi, este trecut chiar Monumentul lui Ilie Pintilie. Bogdan Barleanu, directorul Directiei Cultura Iasi, ne-a declarat: „Nici nu stiu cand a fost scos de acolo. Era un bust amplasat la iesirea spre Bucium. Cat priveste Biserica de la Cotnari, s-a surpat.

Nu a fost ingrijita deloc si tot acoperisul a cazut“.

De asemenea, pe lista rusinii sunt amintite necropolele celtice de la Nasaud, siturile arheologice de la Fantanele, Conacul regal de vanatoare de la Rusetu (Buzau), cateva case de la Nucsoara, case memoriale, pivnite brancovenesti, cateva scoli mai vechi, chiar si un castru roman.

In ultimul deceniu, in Bucuresti nu s-au pierdut decat doua case din secolul al XX-lea. Una de pe strada Slanic, cealalta pe strada Mieilor.

Lista monumentelor are 2463 pagini, organizate in trei volume, cu judetele in ordine alfabetica, a fost intocmita de Institutul National al Monumentelor Istorice si va fi trimisa, gratuit, prefecturilor, consiliilor judetene, inspectoratelor de Politie, SRI, Arhivelor Statului, muzeelor si bibliotecilor.

Ultima lista de acest gen pe care a avut-o Romania a fost realizata in 1955 si cuprindea 4800 de monumente. Intre 1991 si 1992, a fost redactata o alta lista, care nu a fost insa data publicitatii, ce cuprindea 21.000 monumente, multe „introduse fara justificare“, spune Razvan Theodorescu.

Potrivit ministrului, 20% dintre monumente sunt de importanta nationala si universala, iar 80% - de importanta locala. Theodorescu a avertizat ca vor avea loc controale periodice, iar intre 6 si 11 septembrie Deva si Suceava vor fi vizitate de experti ai UNESCO, autoritatile locale trebuind sa acorde atentia cuvenita acestei vizite.

Fiecare monument din Romania are acum un cod special dupa care poate fi identificat. Lista ramane, insa, deschisa, putand fi clasate sau declasate diverse obiective, urmand a fi reactualizata o data la cinci ani.