Traditia si maretia Eladei

Pentru greci lumina a jucat dintotdeauna un rol esential, iar ceremonia de deschidere a confirmat aceasta idee. Aseara, timp de peste trei ore, cei 72.000 de spectatori de pe Stadionul Olimpic din Atena, precum si miliarde de telespectatori au urmarit un spectacol grandios, in care lumina si muzica au avut rolul principal.

Un moment asteptat de toata lumea a fost parada sportivilor, care a durat aproape doua ore. Incadrata de cele ale Rwandei si Rusiei, delegatia Romaniei a fost a 160-a din cele 202 tari participante (cele doua Coree au defilat impreuna), un record pentru aceasta competitie.

Elisabeta Lipa, in fruntea romanilor

Ea a fost primita cu simpatie, la fel cum s-a intimplat cu Afghanistanul si Irakul. Onoarea de a fi portdrapelul Romaniei i-a revenit canotoarei Elisabeta Lipa, de patru ori campioana olimpica. In primul rind s-au aflat Nicu Vlad, presedintele FR de Haltere, Alexandru Lazarescu, seful delegatiei, si Marian Simion, campionul mondial la box. Au absentat sportivii care astazi vor intra in concurs.

Ca un element de noutate, sportivii din Grecia au defilat numai in ariergarda coloanei, din pozitia de gazde ale JO. Cum elenii ar fi trebuit sa se afle si in deschidere, ca fondatori ai competitiei, halterofilul Pyrros Dimas, portdrapelul acestei tari, a inaugurat defilarea.

In delegatia gazdelor s-au aflat si doi originari din Romania: voleibalista Ruxandra Dumitrescu si jucatorul de tenis de masa Calin Creanga.

In legatura directa cu statia orbitala Mir

Aparitia cintaretei islandeze Bjork, invitata de onoare a ceremoniei inaugurale, a fost si ea speciala, roba acesteia, de culoara albastra, acoperindu-i pe sportivii aflati pe teren (9.270 metri patrati). Un moment aparte l-a constituit legatura video cu astronautii de pe Statia Mir.

Apoi, Konstantinos Stephanopoulos, presedintele Greciei, a declarat deschisa cea de-a XXVIII-a editie a Jocurilor Olimpice moderne.

Dupa inaltarea drapelului olimpic, precum si celui al Greciei, tara gazda, a fost aprinsa flacara olimpica. Torta olimpica a fost purtata pe ultimii metri de Nikos Kaklamanakis, campion olimpic la yachting la Atlanta in 1996, sport practicat si de actualul presedinte CIO. In premiera, cupola in care va arde flacara pe toata durata intrecerilor s-a aplecat spre purtatorul tortei.

De astazi si pina pe 29 august cei peste 10.500 de sportivi din lumea intreaga isi vor disputa cele 301 seturi de medalii.

Cele 12 munci ale lui Hercule

Un moment aparte l-a constituit reinvierea mitologiei si figurilor legendare ale Greciei antice. Asa cum era de asteptat in centrul acestui episod s-a aflat Heracles (Hercule), atletul desavirsit al Eladei. In arena a intrat si Hidra din Lerna, unul din adversarii eroului, pe care acesta a trebuit sa o invinga intr-una din cele 12 munci.

Grecii nu l-au uitat nici pe Eros (foto), ieri ca si astazi, un simbol al iubirii pentru toata lumea.

Mai presus de sport

Judoka iranian Arash Mirsemaeili, dublu campion mondial, s-a retras de la Jocurile Olimpice de la Atena, dupa ce a aflat, in urma tragerii la sorti, ca urma sa intilneasca un adversar din Israel. Miresmaeili s-a clasat pe locul 5 la Sydney, in anul 2000, cucerind apoi titlurile mondiale in 2001 si 2003.

El era considerat unul dintre sportivii iranieni cu cele mai mari sanse la medalii in competitia de la Atena, fiind desemnat si portdrapelul tarii sale. De la revolutia islamica din anul 1979, Iranul refuza sa recunoasca statul Israel.

SPECTACOL DE VIS.

La inceput, suprafata stadionului unde se desfasoara competitia atletica s-a acoperit cu apa. Pentru aceasta au fost folositi 2.162.000 de litri! Printr-un efect pirotehnic, cele cinci cercuri olimpice aflate la sol s-au aprins.

Spectacolul a mai continut o prezentare abstracta a momentelor din istoria veche a Greciei, in frunte cu epoca lui Alexandru cel Mare.

Presedintele Ion Iliescu va incuraja canotorii

Ion Iliescu a intregit delegatia tricolora prezenta la Atena, pentru festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice. Presedintele Romaniei a ajuns in capitala Greciei ieri la prinz, el fiind intimpinat, intre altii, de fosta mare gimnasta Nadia Comaneci.

Dupa ce a participat, la prinz, la o receptie oferita de omologul sau grec, Kostis Stephanopoulos, in cinstea celor 66 de presedinti, monarhi si sefi de guvern prezenti la Atena, Ion Iliescu a fost prezent in cursul dupa-amiezii la Libraria Mihai Eminescu, acolo unde a donat un bust de bronz al celui mai mare poet roman.

La intilnire a participat si fotbalistul Lucian Sinmartean, care joaca la Panathinaikos. In aceasta dimineata, Ion Iliescu va urmari intrecerile de canotaj si inot. Dupa-amiaza, ar fi dorit sa asiste si la finala de la sabie, unde se spera intr-o prezenta a lui Mihai Covaliu, dar la aceeasi ora are loc o receptie a fostului presedinte american George Bush.

Echipa rusa decimata

Gimnastul Alexei Nemov, campion olimpic la individual compus acum patru ani, a decis sa nu-si apere titlul la Atena. Nemov (28 de ani), care s-a confruntat cu numerose probleme de sanatate de-a lungul carierei sale, nu va evolua decit la trei sau patru aparate.

Echipa rusa va fi reprezentata la individual compus doar de Alexei Bondarenko, acesta urmind sa concureze la toate cele sase aparate din programul preliminar de astazi, pentru a obtine calificarea pentru finala concursului, care se va desfasura miercuri.

COMENTARIU: Marele circ

Jocurile Olimpice reprezinta cel mai vechi circ din lume. Omenirea se stringe sub cupola lui de aproape 3.000 de ani. Jocurile se strecoara printre razboaie, cataclisme, revolutii, nedreptati sociale si alte mizerii la care se injuga fiinta umana. Ele s-ar vrea o paranteza scurta, dar luminoasa intr-o existenta vesnic amenintata.

Printr-un consens sublim, au reusit chiar, o vreme, sa impuna armonie si armistitii nobile, poruncind armelor sa taca. Si-au mai imaginat ca pot slefui lumea prin intarirea muschilor, otelirea caracterelor si triumful fair-play-ului.

Astazi, Jocurile Olimpice se intorc acasa, pe pamint elen. Scuturate de vechile virtuti. Evadate din seninul amatorismului initial. Lacome de bani si publicitate, amenintate de teroristi, pazite de forte speciale, scrutate de lunetisti, suspectate de dopaj.

Un simulacru de sarbatoare inecata in interese, propaganda, tirania recordurilor si chinul participantilor de a inhata o medalie platita regeste. O rabufnire de orgoliu a marilor puteri sportive care coincid, nu intimplator, cu marile puteri economico-militare. O falsa vinatoare de dopati, ale carei victime cad de obicei reprezentantii tarilor neimportante.

Pirzindu-si candoarea inceputului, Jocurile se oglindesc intotdeauna in epoca in care traiesc. Robi ai industriei spectacolului, oamenii se conecteaza la tensiunea Olimpiadelor, flaminzi de un circ perpetuu. Nimeni nu se poate abate de la regula. Noi, de pilda, palpitam linga cei 113 competitori care reprezinta Romania in arenele celei de-a 28-a Olimpiade moderne.

Mizam, ca mai mereu, pe canotori, gimnasti si halterofili. Cu urechea ciulita asteptam fosnetul vreunui iepure de aur sarind de unde nu se asteapta nimeni. Socotim in gind medaliile sperate. Plingem pe umarul lat al marei nedreptatite Mihaela Melinte. Ne infundam in fotolii pentru a savura intrecerile pe sticla. Pindim acordurile lui “Desteapta-te, romane!”, ca sa lacramam fericiti.