Directorul Casei Judetene de Pensii Brasov, Ioan Pamparau, a descoperit ca un medic brasovean a eliberat intr-un an certificate medicale care insumau peste 800 de ani de concediu medical.

Pana acum, o serie de cetateni erau obisnuiti ca, la mica intelegere cu medicul de familie, sa capete cateva zile libere, insa medicii nu vor mai avea voie sa elibereze certificate medicale oricui si in orice conditii.

Incepand cu saptamana viitoare vor intra in vigoare noile tipuri de formulare de certificate medicale pentru concediul medical, precum si noile reglementari privind acordarea lor. Certificatele vor fi securizate, vor avea un regim strict de completare si de eliberare si vor costa 40.000 de lei.

Acestea vor fi distribuite de casele de pensii din teritoriu tuturor medicilor care detin autorizatie de libera practica, indiferent de unitatea medicala la care lucreaza, singura conditiie fiind ca acestia sa aiba in ingrijire bolnavi.

Datorita acestori noi tipuri de formulare, nu va mai fi posibila prelungirea pe acelasi certificat a concediului medical, ci va fi nevoie de eliberarea unui alt document tipizat.

Medicii, controlati “la sange”

Medicii care au contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate vor fi controlati prin sondaj, privind eliberarea certificatelor medicale, de catre echipe mixte de la Casa de Pensii si CASJ, iar cei care n-au incheiat contract cu CASJ vor fi controlati de Casa de Pensii si Directia de Sanatate Publica.

Daca se vor depista nereguli, acestea vor fi semnalate la comisia de disciplina a Colegiul Medicilor, iar medicii descoperiti ca acorda zile de concediu nejustificate risca pierderea certificatului de libera practica.