Prezenta, saptamana trecuta, a cancelarului german Gerhard Schröder in Romania a atras dupa sine si o importanta delegatie de oameni de afaceri din Germania. Desantul german in tara noastra s-a materializat prin incheierea a opt contracte economice si memorandumuri de intelegere intre cele doua parti.

Unul dintre acestea este Memorandumul de intelegere privind realizarea unei noi conexiuni cu Ucraina a retelei de transport de gaze naturale in nordul tarii, in zona Siret, intre Romgaz si compania Wintershall Erdgas Handelsham ZUG AG din Germania.

Modul in care s-a ajuns la aceasta intelegere si daca s-a facut vreo licitatie in acest sens, precum si pretul pentru construirea respectivei conducte sunt tinute la mare secret de autoritatile romane. Putinele date disponibile pot fi gasite doar in presa straina.

Dupa cum se stie, Wintershall si-a manifestat intentia de a cumpara Distrigaz Nord, fiind in competitie cu Gazprom (Rusia), RuhrGaz (Germania), Gaz de France (Franta) si ENEL (Italia). Secretomania oficialilor de la Bucuresti si prezenta Wintershall pe lista de mai sus naste suspiciuni, in sensul unei favorizari a companiei germane in privatizarea Distrigaz Nord.

Potrivit presei din Germania, ministrul roman al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, anunta, inca din luna februarie a acestui an, intentia construirii unei astfel de conducte de catre firma Wintershall. „Romania, care spera sa adere in 2007 la Uniunea Europeana, doreste sa-si diversifice sursele si sa asigure furnizarea de gaze naturale, in special in mediul urban.

Tara depinde in proportie de 30% de importuri“, scrie mass-media din Germania. Wintershall este singura companie straina care exploateaza gaze naturale in Romania (la Sighisoara).

Mai mult decat atat, compania germana s-a implicat in proiecte de dezvoltare a retelei de gaz si in cresterea numarului de clienti, fiind partenerul oficial al celor doua societati Distrigaz pentru aceste investitii.

Tacere intalnim si in cazul contractului intre Ministerul Administratiei si Internelor cu consortiul franco-german EADS privind construirea unui sistem de supraveghere electronica a granitelor Romaniei. Volumul total al investitiei este de peste un miliard de euro. Aceasta informatie nu provine de la un oficial roman, ci de la EADS.

Chestionat de Cotidianul, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Ilie Stefan, a refuzat sa ne dea vreo informatie legata de subiect, declarand sec ca nu stie nimic.

Potrivit Deutsche Welle, consortiului franco-german ii revin 650 milioane de euro. Cat despre restul, autoritatile de la Bucuresti tac malc. Cum, de altfel, nu scot nici un cuvintel legat de sursa respectivilor bani.