Orice nemultumire legata de eliberarea medicamentelor compensate cu 90%, care au inceput a fi livrate inca de ieri, in toate farmaciile, poate fi facuta la telefonul verde, a anuntat ministrul sanatatii, dr. Ovidiu Branzan, intr-o conferinta de presa sustinuta la ministerul de resort. Linia telefonica este gratuita si functioneaza, incepand de astazi, intre orele 9:00 si 16:00.

Numarul destinat plangerilor este: 0800.800.187. De ieri, echipe mixte ale MS, ale directiilor de sanatate publica si ale caselor de asigurari monitorizeaza pe teren modul de prescriere si eliberare a retetelor pentru medicamentele compensate cu 90%. Pe listele cu astfel de compensari sunt nu mai putin de 1.580 de medicamente.

Ministrul Branzan a avertizat cu privire la neregulile care s-ar putea naste in acest moment: "Medicii si farmacistii care nu vor prescrie sau nu vor elibera, de astazi, medicamente compensate in proportie cu 90% pensionarilor cu venituri mai mici de sase milioane de lei isi vor pierde contractul cu CNAS".

In judetul Dambovita, patru farmacii si-au pierdut deja contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pentru ca astazi nu erau pregatite sa elibereze medicamente compensate cu 90%. Anuntul a fost facut de ministrul Branzan, ieri, intr-o conferinta de presa. Pentru a putea elibera aceste compensate, farmaciilor li s-au suplimentat fondurile cu 1.100 miliarde de lei.

De asemenea, acestea au mai primit si 1.220 miliarde de lei pentru eliberarea medicamentelor care nu sunt in regim compensat.