Din 30 octombrie, armata romana va avea un nou comandant. Mandatul generalului Mihail Popescu, actualul sef al Statului Major General (SMG), numit in functie cu patru ani in urma, se incheie curind. In prezent, in MApN se duce o batalie surda pentru ocuparea acestui post-cheie. In carti se afla mai multi generali, insa cel despre care se spune ca are cele mai mari sanse sa-i urmeze in functie gen.

Popescu este actualul sef al Fortelor Terestre, gen.-lt. Eugen Badalan, care anterior a ocupat o alta pozitie-cheie, de sef al contraspionajului militar.

In Ministerul Apararii se pregatesc schimbari importante: un nou comandant al armatei si noi ofiteri care vor fi trimisi la cartierul general al NATO din Bruxelles, respectiv la comandamentul militar al NATO (SHAPE) cu sediul la Mons (Belgia). Pentru orice ofiter superior din MApN, a deveni seful armatei reprezinta apogeul carierei.

Viitorul sef al SMG va avea insa o misiune dificila: sa integreze efectiv armata romana cu structurile militare ale NATO. Surse militare bine informate ne-au declarat ca in carti au ramas trei generali, toti ofiteri de cariera: Eugen Badalan (seful Statului Major al Fortelor Terestre), Gheorghe Catrina (seful Statului Major al Fortelor Aeriene) si Viorel Birloiu (secretarul CSAT).

Jocurile insa n-au fost facute, o decizie finala urmind a fi luata saptamina aceasta, in cadrul unei intilniri “la virf” care va avea loc la Cotroceni. “Vom lua in considerare o serie de criterii, ii vom instiinta si pe aliatii nostri, pentru ca este important sa cunoasca situatia, iar noi trebuie sa tinem seama de NATO”, ne-a precizat ministrul Ioan Mircea Pascu.

Seful Statului Major General al armatei este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii.

Gen. Popescu se gindeste sa intre in politica

Generalul Mihail Popescu (foto) are 54 de ani. Desi nu se afla la virsta de pensionare (59 de ani pentru un general de armata), seful SMG este hotarit sa treaca in rezerva. In civilie, Mihail Popescu nu va sta degeaba, ci se gindeste sa intre in politica. El nu a dorit, deocamdata, sa ne dezvaluie mai multe despre viitoarea sa cariera.

“Veti afla amanunte pe 30 octombrie, cind ma voi pensiona!”, a promis gen. Popescu.

Generali NATO

Armata romana are asigurat un post de general in structura militara de comanda a NATO. La SHAPE va ajunge actualul director al Fortelor Terestre, gen. Stefan Oprea. Potrivit ministrului apararii, reprezentant militar la NATO, in locul gen.-lt. Constantin Gheorghe va fi trimis gen.-lt. Cornel Paraniac, actualul sef al Comandamentului 2 Operational Intrunit.