Presedintele Hugo Chavez, care a supravietuit in urma cu doi ani unei scurte lovituri de stat a prognozat, inaintea scrutinului, ca va repurta "o victorie fenomenala".

Fostul presedinte american Jimmy Carter, care se afla la Caracas ca sa monitorizeze desfasurarea consultarii populare, si-a exprimat speranta ca aceasta va fi "corecta si transparenta".

Hugo Chavez este foarte popular printre paturile sarace, insa oponentii sai - inclusiv multi din clasa de mijloc - il considera un autocrat periculos.

Rezultat probabil strans

Ambele parti - atat tabara presedintelui Chavez cat si opozitia spun ca vor respecta rezultatul referendumului, dar exista ingrijorarea ca daca acesta va fi unul strans, fiecare parte o va acuza pe cealalta ca ar fi trisat, ceea ce ar putea da nastere la violente.

Sambata, un grup de militanti pro-Chavez, calare pe motociclete, au inconjurat statiile de televiziune particulare, spunand ca vor ataca daca acestea vor transmite rezultatul prea devreme.

"Speram ca toate partile vor accepta rezultatul", a spus seful Organizatiei statelor americane, Cesar Gaviria.

Nimeni nu poate prognoza care va fi rezultatul, sondajele de opinie anterioare fie dand estimari foarte stranse, fie contradictorii.

Pietele financiare stau si ele cu ochii pe referendum, deoarece este posibil ca partea care va pierde sa se dedea la acte de violenta, ceea ce ar afecta exporturile de petrol ale Venezuelei, a cincea tara producatoare din lume si principalul furnizor al Americii.

Chavez a avertizat ca daca va pierde referendumul, livrarile de petrol ar putea fi intrerupte, deoarece, spune el, opozitia ar trece la privatizarea companiei de stat Petroleos de Venezuela, ceea ce ar putea provoca mari greve.

O figura care a provocat numai controverse

Inca de la venirea sa la putere, in 1998, Hugo Chavez a polarizat de o maniera categorica opinia publica din Venezuela.

Oponentii sai il acuza pe Chavez - unul din prietenii cei mai apropiati ai lui Fidel Castro - ca incearca sa instaureze un regim autoritar.

Societatea din Venezuela este extrem de divizata

De altfel sub Chavez, Venezuela furnizeaza Cubei petrol aproape pe gratis.

Insa cei ce-l sustin spun ca este primul conducator al tarii din ultimii zeci de ani care se intereseaza de soartea celor saraci.

Din cauza numeroaselor dusmanii pe care si le-a atras, in aprilie 2002 impotriva sa a fost organizata o lovitura de stat.

Insa imediat o mare de oameni au iesit in strada, iar Hugo Chavez avea sa revina foarte rapid in fruntea statului.

Daca Hugo Chavez pierde referendumul, in termen de 30 de zile vor fi organizate noi alegeri prezidentiale, iar el a spus deja ca va candida.

Daca il castiga, Chavez isi va duce mandantul pana la capat, pana in anul 2006.