Circa 200.000 de persoane au luat parte la liturghie, tinuta in fata celebrei grote din Lourdes, despre care multi sunt convinsi ca are proprietati vindecatoare.

Liturghia a fost dedicata Imaculatei Conceptiuni.

Este al doilea pelerinaj efectuat la Lourdes de suveranul pontif, astazi in varsta de 84 de ani.

Luand cuvantul pe o caldura de 30 de grade, la grota Sfintei Bernadette, dedicata Fecioarei Maria, Papa Ioan Paul al doilea a lansat un nou apel impotriva avorturilor si eutanasiei.

Un corespondent BBC aflat la fata locului nu poate sa nu remarce ca in ciuda faptului ca e greu sa deslusesti cuvintele Papei, din cauza bolii Parkinson de care sufera, puterea de atractie pe care o exercita prezenta sa ramane la fel de mare ca intotdeauna.

Imaginea sa, pentru multi un simbol al umanitatii suferinde, este cu atat mai impresionanta la Lourdes.

Un mare numar de pelerini vin aici ca sa se bea apa sau sa se imbaieze in apa de izvor, convinsi ca astfel o sa li se vindece suferintele.

Intrebarea care la Vatican sta pe buzele tuturor, si anume cat timp va mai putea fi condusa Biserica de un papa care este atat de bolnav, parea, duminica, la Lourdes, drept complet lipsita de relevanta.

Vizita a inceput sambata, cand Papa s-a rugat in chiar fata grotei, facand o remarca - foarte rara - referitoare la sanatatea lui foarte fragila.

In fiecare an la Lourdes vin sase milioane de pelerini, multi din ei suferind de maladii grave.

Grota de acolo a devenit celebra de la un eveniment petrecut pe la jumatatea secolului trecut, cand o fata de 14 ani, Bernadette Soubirous a afirmat ca a avut mai multe viziuni ale Fecioarei Maria.