Bucurestenii au posibilitatea sa schimbe valuta in lei, nonstop, fara a plati comision, direct de la un automat special amplasat in “peretele” sucursalei Bancii Comerciale Romane (BCR) din Piata Universitatii. BCR este prima banca autohtona care a instalat un Automat de Schimb Valutar (ASV), a declarat Cornel Cojocaru, oficial al bancii.

Cei interesati pot schimba in lei patru tipuri de valute: euro, dolari americani, lire sterline si franci elvetieni. “Clientii nostri trebuie sa fie atenti deoarece suma-limita pina la care se efectueaza o tranzactie este de 20 milioane lei”, a adaugat Cojocaru. Banii sint schimbati la cotatia afisata de casele de schimb valutar ale BCR. Cum BCR a afisat o cotatie de schimb de 40.

500 lei pentru un euro, suma-limita care putea fi schimbata ieri la o operatiune era sub 500 de euro. “Automatul da restul in lei la orice operatiune care presupune rotunjire”, a mai precizat oficialul BCR. Daca un client doreste sa schimbe o suma care depaseste limita de 20 milioane de lei, el poate face o noua operatiune si automatul de schimb valutar ii va satisface cererea.

BCR intentioneaza sa instaleze in viitorul apropiat inca doua ASV, primul in zona comerciala-pietonala din centrul orasului Sibiu - Sucursala BCR Nicolae Balcescu, iar al doilea pe Aeroportul International din Timisoara - “Traian Vuia””, a mai spus Cojocaru.

Automatele de schimb valutar functioneaza asemanator bancomatelor (ATM), atit ca, in loc de card de plata, se introduc bancnotele in devize straine. Daca bancnota este deteriorata sau foarte uzata, aparatul va refuza schimbul, a avertizat Cojocaru.

Automatul afiseaza instructiuni in limbile romana, engleza, franceza, germana si italiana si arata cursul de schimb, astfel incit clientul sa cunoasca suma exacta pe care o are de primit.