Ambasada Marii Britanii reia serviciul de acordare a vizelor ECAA - Acordul de asociere la comunitatea europeana - la 1 septembrie 2004.

Ca urmare a introducerii unor noi proceduri, la recomandarea Ministerului de Interne de la Londra, toti solicitantii de vize ECAA vor fi rugati sa se prezinte la un interviu la Ambasada Britanica, numai pe baza unei programari.

Cei care au depus dosar de aplicare inainte ca schema de vize ECAA sa fie suspendata trebuie sa aiba in vedere faptul ca ar putea sa fie chemati la un interviu la ambasada.

Ei vor fi contactati in timp util de un lucrator al sectiei de vize pentru o programare.

Pentru a permite sectiei de vize sa poata prelucra cat mai repede cererile primite, Ambasada roaga aplicantii sa nu mai contacteze personalul sectiei pentru a verifica stadiul in care se afla cererile depuse anterior.

Reglementari noi

Conform recomandarilor din raportul Ministerului de Interne de la Londra, Ambasada Britanica a primit instructiuni noi si o mai stricta interpretare a regulilor de acordare a vizelor ECAA.

Solicitantii care indeplinesc criteriile ECAA si care vor sa se stabileasca in Marea Britanie pentru afaceri sau pentru a incepe o afacere pe cont propriu vor fi bineveniti in continuare.

Noile reglementari vor ajuta la identificarea persoanelor care nu indeplinesc criteriile sau care incearca sa le ocoleasca.

Formularele pentru vize si detalii referitoare la schema ECAA vor fi disponibile in cel mai scurt timp pe pagina de internet a ambasadei la adresa www.britishembassy.gov.uk/romania.

Scandalul vizelor

Marea Britanie a suspendat acordarea de vize pentru cetatenii romani si bulgari in 30 martie, in urma scandalului privind procedurile de verificare a dosarelor de viza.

In 13 aprilie, Ambasada britanica a reluat serviciul vizelor pentru urmatoarele categorii: vizitatori, vizite de afaceri, studenti, Au Pair si stabilire.

La jumatatea lunii mai, ambasada a reluat inca patru servicii de viza, printre beneficiari fiind muncitorii sezonieri din agricultura si detinatorii de permise de munca.