Rezultatele preliminare indica victoria presedintelui Hugo Chavez in cadrul referendumului privind viitorul sau politic.

Consiliul Electoral National a anuntat ca dupa numararea a 94% din voturi, s-a constatat ca 58% dintre alegatori au votat in favoarea ramanerii la putere a presedintelui Chavez.

Se relateaza insa ca opozitia a respins aceste rezultate.

Opozitia il acuza pe presedintele Chavez de autoritarism, dar el este popular in randul clasei saracilor.

Vot maraton

Prezenta la urne a fost covarsitoare. Se relateaza ca au existat cazuri izolate de violente - cel putin o persoana si-a pierdut viata - dar corespondentii spun ca in general votul s-a desfasurat in mod pasnic.

Referendumul a fost organizat la cererea opozitiei care il acuza pe Hugo Chavez de comportament dictatorial si de politici economice paguboase.

Sustinatorii presedintelui Chavez spun insa ca el este primul conducator al tarii caruia ii pasa de soarta saracilor.

Daca majoritatea alegatorilor voteaza in favoarea indepartarii de la putere a lui Hugo Chavez, se vor tine alegeri prezidentiale in interval de maximum 30 de zile.

Votul a fost prelungit cu opt ore peste limita stabilita initial pentru a permite tuturor cetatenilor sa-si exercite dreptul la vot.

"Este cea mai mare prezenta la urne pe care am vazut-o vreodata," a spus fostul presedinte al SUA, Jimmy Carter, care face parte din echipa de monitori a referendumului."

"Mii de oameni stau la coada, asteptand rabdatori si in liniste sa voteze."

Intr-un cartier sarac din capitala Caracas o femeie a fost ucisa si mai mult de 10 oameni au fost raniti intr-un schimb de focuri izbucnit in fata unui centru de votare. Ziarul El Nacional relateaza ca alte doua persoane ar fi fost ucise in timpul votului.

Corespondentul BBC la Caracas transmite insa ca scrutinul s-a desfasurat mult mai calm decat se astepta. Unii oameni au asteptat toata ziua pentru a putea vota.

Unele intarzieri in procesul de votare au fost puse pe seama sistemului electronic de verificare a amprentelor folosit pentru a impiedica oamenii sa voteze de doua ori.

Ingrijorari privind rezultatele

Activistii din ambele tabere au organizat focuri de artificii si au dat drumul tare la muzica pe strazi pentru a-i scula pe oameni in zori si a-i indemna sa mearga la vot.

In capitala s-au format cozi cu o lungime de 2 km, luindu-se amprentele fiecarui alegator in parte pentru a-i impiedica pe oameni sa voteze de mai multe ori.

Alegatorii au fost rugati sa raspunda "Da", sau "Nu" la intrebarea privind oportunitatea indepartarii lui Hugo Chavez din fotoliul prezidential.

Mandatul sau actual se incheie in 2006.

Ambele tabere spun ca vor respecta rezultatul referendumului, dar exista ingrijorari privind declansarea unor posibile violente daca rezultatul va fi strans.

Sondajele de opinie organizate inaintea votului au fost contradictorii, iar comentatorii au avut opiniile impartite.

Monitorii referendumului din partea Organizatiei Statelor Americane si a Centrului Carter urmaresc procesul si se relateaza ca se vor intalni in primele ore ale acestei dimineti.

Petrolul

De la venirea la putere in 1998, Hugo Chavez a polarizat opinia publica din Venezuela.

El a supravietuit unei lovituri de stat in aprilie 2002 gratie sustinatorilor lui care au iesit in strada.

Atentia lumii intregi s-a concentrat asupra rezultatului referendumului de duminica, tinand cont de importanta Venezuelei care este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume.